Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

A Formula-E felfalja az autósportot?

2018. február 1. 4:00
Bemutatták az elektromos formaautós bajnokság következő szezontól, szeptembertől használatos, szolidan csak Batmobile-nak becézett karosszériáját. A bajnokság jó úton halad, hogy átvegye a Formula-1 helyét.

Bár ez a hatalomátvétel egyelőre még sci-fi, de napról napra kézzelfoghatóbbá válik, annak ellenére, hogy pár évvel ezelőtt, indulásakor még legtöbbünk csak legyintett a koncepció hallatán. Nem a Forma-E volt ugyanis az első formaautós széria, ami valami fura csavart akart vinni az autósportba. 2005 és 2009 között például létezett az A1GP, ahol nemzeti válogatottak versenyezhettek egymással. A technika sem volt kutya, a 2008-09-es évadban például lényegében a 2004-es F1-es Ferrari lebutított változatát használták a csapatok. Olyan szövetségi kapitányok irányították a nemzeti válogatottakat, mint Alan Jones (Ausztrália), Michael Andretti (USA), Emerson Fittipaldi (Brazília) vagy John Surtees (Nagy-Britannia) vagy Schumacher egykori menedzsere, Willy Weber (Németország). A sorozat mégis becsődölt.

A Superleague az autósport történetének egyik legfurább próbálkozása voltA Superleague az autósport történetének egyik legfurább próbálkozása volt

Aztán jött a még elborultabb Superleague Formula, ahol népszerű futballcsapatok színeiben indultak a versenyistállók. Az ötletgazdák úgy gondolták, hogy ha ötvözik a világ két legnépszerűbb sportját, a focit és a Forma-1-et, abból csak siker születhet. Nem így történt: hiába versenyzett Narain Karthikeyan a PSV Eindhoven vagy Sébastien Bourdais az Olympique Lyonnais színeiben, ez a széria is csődöt jelentett.

Szóval láttunk már őrült ötleteket, és amikor 2012-ben bejelentették a Formula-E születését, én magam is arra tippeltem, hogy a villanyautós bajnokság múló szeszély lesz. Ehhez képest ma már ott tartunk, hogy évtizedes múltra visszatekintő bajnokságok dőlnek be amiatt, mert a csapataik inkább a Forma-E-be igazolnak.

A Formula-E következő szezonban használandó karosszériájaA Formula-E következő szezonban használandó karosszériája

Így járt a hosszú távú világbajnokság (WEC), ahonnan először az Audi lépett le a FE kedvéért, majd a Porsche is inkább a villanyautós széria mellett döntött. Idén a Toyota egyedül bohóckodik a prototípus kategóriában, igaz, ők legalább Fernando Alonsóval a volán mögött teszik.

A világ egyik legprofibb túraautós sorozata, a német DTM szintén megbillenhet: a széria hagyományosan a három nagy német gyártó, a BMW, a Mercedes és az Audi csatáinak fő helyszíne volt – csakhogy a Mercedes bejelentette, hogy kiszállnak a nemzeti bajnokságból, hogy pénzüket és mérnökeiket átcsoportosíthassák az FE-be (ahol egyébként a másik két gyártó is érdekelt).

Az FIA közben rosszabbnál rosszabb döntéseivel aláaknázza a világbajnokságait. A WTCC konkrétan megszűnt a TC1-es szabályrendszer élhetetlensége miatt, és ha idén rosszul sülnek el a dolgok, akár az eddig jól működő TCR-t is magával ránthatja. A Forma-1 szintén a rossz szabályrendszer miatt vergődik. Nemhogy nem érkeznek új gyártók és csapatok, de tavaly már politikai háttéralkukkal kellett rávenni a Toro Rossót, hogy állapodjon meg a Hondával, nehogy még egy értékes márkát veszítsen a bajnokság.

Mindeközben a Formula-E-ben egymást lökdösik félre a nagy autógyárak, hogy odaférjenek a korlátozott férőhelyű rajtrácsra. A jelenleg is futó szezonban gyári csapatként az Audi, a Renault, a DS (a Citroën prémium márkája), a Jaguar és a Mahindra van jelen, de jövőre érkezik a Mercedes, a BMW és a Porsche (a Renault csapatát pedig a franciák leányvállalata, a Nissan veszi át). És nemcsak a csapatok, a szponzorok is erre tartanak: a Hugo Boss több évtizedes aktív F1-es jelenlét után döntött úgy, hogy a Formula-E-ben több pénz és reklámérték van, mint abban, hogy a Formula-1 évek óta verhetetlen csapatát támogassa.

A Formula-E tavalyi monacói futamaA Formula-E tavalyi monacói futama

A nézőket leginkább két dolog riasztja el – egyelőre. Az egyik az autócsere: a jelenlegi Forma-E autók aksija nem bír ki egy versenytávot, ezért a pilóták boxkiálláskor egyszerűen átülnek egy előkészített második kocsiba. Ez a probléma azonban szeptembertől megszűnik: a héten bemutatták az új, futurisztikus karosszériát*, amiben a jelenleginél kétszer nagyobb hatótávot biztosító akkumulátort helyeznek el. Megszűnik tehát az a tényező, ami jelenleg nevetségessé teszi a versenyeket.

A másik gyakori panasz arról szól, hogy bizony a villanyautóknak nincs hangja, és a régi idők autósportján nevelkedettek számára ez olyan, mintha kiherélték volna a sportágat. Nekik van egy rossz hírem: nem ők a célközönség. Azok, akik 10-15 év múlva születnek, egy olyan világban nőnek majd fel, ahol halk hibridek és néma villanyautók járnak majd az utakon. Ők pont annyira nem fogják érteni, mit szeretünk mi a zajon, ahogy mi is furán néznénk valakire, aki a koromfekete és büdös kipufogógázt hiányolja az utakról.

A Formula-E-nek még megvannak a gyerekbetegségei, de aki ez alapján ítéli meg, az könnyen tévedésbe eshet. Olyan mennyiségű pénz és szakértelem áramlik a bajnokságba, amiből művészet lenne nem sikert kovácsolni. Különösen, ha a F1-es csapatok addig marakodnak, amíg megbuktatják a 2021-es új szabálycsomagot is.

A Formula-E következő, chilei futamát szombaton 19 órától közvetíti az Eurosport.

(*Az említett karosszériát egyelőre csak számítógépes modelleken láthatjuk, a maga fizikai valójában márciusban, a genfi autószalonon leplezik le.)

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.