Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Leszámolás a troll polihisztorokkal

2018. január 23. 5:00
A zirci III. Béla Gimnázium fiatal művészeinek képeiből nyílt kiállítás hétfő este a Hangvilla második és harmadik emeletén KONTRASZT - figurativitás és absztrakció címmel.

Az absztrakt és konvencionális képeket az iskola 11., 12. és 13. évfolyamos festő és grafikus szakos diákjai készítették. Tanáruk, Földesi Barnabás festőművész, egyben a kiállítás kurátora úgy fogalmazott: azért különösen büszke a fiatalok munkáira, mert azokhoz jóformán semmi köze nincs.

Földesi BarnabásFöldesi Barnabás

Egy vizuális pedagógus jól tudja, hogy diákja munkájában mennyi az ő hozzáadott értéke, mik azok a javaslatok, utasítások, elvárások, amikkel közvetlenül hatott az alkotó fiatalokra. Ezek a képek azonban nem így készültek, az alkotások tanári presszió nélkül születtek. A tanári munka következő lépcsőfoka, amikor már csak közvetett hatása van tanítványaira: jelen van az órán, megteremti és fenntartja a munkához szükséges feltételeket.

Vásárhelyi Borbála és Vangelista LauraVásárhelyi Borbála és Vangelista Laura

Földesi egy rögtönzött művészettörténet órán vázolta fel a Hangvillában kiállított munkák hátterét. Mint mondta, Immanuel Kanttal és Goethével véget ért a polihisztorok kora, ami ma azonban újjászületőben van. Ahogy a pedagógus összefoglalta: a polihisztorság alapja a hit, hogy a világ mögött rend és egység van, és akár a tudomány, akár a művészet irányából indulunk el, végül ugyanahhoz az igazsághoz jutunk. Ez a hozzáállás az említett urakkal együtt eltűnt, és elkezdődött a szakbarbárok kora, akik egész életüket arra tették fel, hogy egyetlen területen jeleskedjenek.

Az internet révén azonban újra divat lett „polihisztornak”, jól értesültnek lenni, minden információ rendelkezésünkre áll. Emiatt azonban csábít a lehetőség, hogy csak szemlélődjünk, csipegessünk a lehetőségekből, és ne válasszuk ki az utat, amit bejárunk. A tudás útjának végigjárása nélkül azonban nem válhatunk művészekké, csak troll polihisztorok lehetünk.

A diákok, akik egyaránt készítettek absztrakt és konvencionális képeket, képesek végigjárni az utat, elindultak valahonnan és eljutottak valahová, és tisztában vannak azzal, hogy ők maguk is a Kant és Goethe által kitaposott utat járják: munkájuknak voltak előzményei és lesz majd folytatása is. Földesi szerint pedig az sem baj, ha az út vége csalódás: mert gazdagodtak azzal a tapasztalattal, amit időközben megéltek.

Vándorfi LászlóVándorfi László

A fiatalokat házigazdaként Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója köszöntötte, aki a Hangvilla kulturális szerepéről beszélt. Mint mondta, az épület öszművészeti közösségi tér, otthont ad a zenének, a színháznak és a képzőművészetnek is, ezeket elérhetővé teszi mindenki számára.

A kiállításmegnyitón Vásárhelyi Borbála és Vangelista Laura játszottak hegedűn.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.