Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Petőfi Színház: középiskolások a színpadon

2018. január 23. 9:33 // Forrás: Veszprémi Petőfi Színház
Nyolcadik alkalommal adta át a színpadot a város és a megye középiskolásainak a Veszprémi Petőfi Színház az Ádámok és Évák ünnepe címet viselő országos kezdeményezéshez kapcsolódva 2018. január 20-án, szombaton - számolt be weboldalán a teátrum.

Az Ádámok és Évák ünnepe a Szolnokról indult 2010. január 18-án. A rendezvény célja, hogy a fiatalok közelebb kerüljenek a színházhoz és a magyar drámairodalomhoz. A Veszprémi Petőfi Színház a szolnoki teátrum példáját követve először 2011-ben hívta meg a város és a megye középiskoláit a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódva. A felkészítő tanárokkal közös egyeztetést követően kerül kiválasztásra évről-évre a program témája. Az idei évben Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából a költő balladáiból válogattak az iskolák. Az előadást Palásthy Bea színművésznő rendezte.

Köszönöm a középiskoláknak, hogy eljöttek és megmutatták magukat. Mindig lélekemelő, ami itt történik. Szívszorongva és torkunk összeszorulva nézzük az előadásokat – fogalmazott az előadások végén Oberfrank Pál. A Veszprémi Petőfi Színház igazgatója szerint gyönyörű, tiszta, ártatlan, tehetséges és sokszínű, gazdag produkciókat láthatott a közönség. – Mindenki saját magát adta, saját tehetsége és képessége szerint mutatkozott be. Talán ez lehet az az erő, ami magával ragadó egy-egy ilyen alkalommal – köszönte meg a jelenlévőknek a szereplést az igazgató.

Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes emléklapot és ajándékokat nyújtott át a csoportoknak, megemlítve, megható volt látni a színpadon azokat a fiatalokat, akik időnként a nézőtérről figyelik az előadásokat. – Ezzel még nagyobb lett a színház társulata – tette hozzá.

A fellépők színpadra állítását Palásthy Bea színművésznő segítette. - Reméltem, hogy a fiatalok egy új látásmódot mernek használni Arany Jánossal karöltve. Nagy többségükben ezt meg is tették – összegezte a látottakat. – A fellépés előtt mindössze két alkalommal találkoztunk. Szívből gratulálok a szereplőknek és a felkészítő tanároknak a komoly és sokrétű művekhez.

Színészként, táncosként, filmesként, zeneszerzőként is megmutatták tehetségüket. Változatos, mély és művészi produkciókat láthattunk – zárta az estét Oberfrank Pál.

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Petőfi Múzeum segítségével jött létre.


Fellépők voltak

LÓCZY DIÁKSZÍNPAD
Lóczy Lajos Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakgimnázium
Balatonfüred

KÁTÉEM CSOPORT
Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola
Várpalota

DUENDE SZÍNJÁTSZÓ KÖR
Faller Jenő Szakképző Iskola és Kollégium
Várpalota

KÖZGÁZ SZÍNJÁTSZÓKÖR (KöSzi)
Veszprémi Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola
Veszprém

MAGYAR-ANGOL TANNYELVŰ GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM
Balatonalmádi

SZÍNVILÁG
Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és EGYMI
Veszprém

vehir.hu
további cikkek
A művészet: béke A művészet: béke Jon Fosse norvég írót kérték fel arra, hogy fogalmazza meg üzenetét a színházi világnap alkalmából. Gondolatait világszerte felolvassák szerdán az esti előadások előtt.  2024. március 26. 22:37 Eddig csak albérlő volt a bábszínház, most végre otthonra lelt Eddig csak albérlő volt a bábszínház, most végre otthonra lelt Harminckét éve itt báboznak a városban, de igazán méltó helyet csak most sikerült találniuk. Nem csoda, ha ezt különleges módon szerették volna megünnepelni: pénteken a közönséggel együtt, a Várlak Fesztivál indulásával avatta fel a Kabóca Bábszínház új, Deák utcai épületét. 2024. március 23. 15:21 ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ A perinatális veszteséget, azaz egy csecsemő, vagy magzat elvesztését feldolgozó színházi darab érkezik Veszprémbe április 6-án. A lélek legmélyebb szintjeire is ható előadásnak nem csak az a célja, hogy segítsen az érintett pároknak a tragédia feldolgozásában, a környezetüknek is szolgál tabudöntögető útmutatóval. Cikkünkben a rendező, a színészek és pszichológusok és szakemberek is beszélnek a témáról. 2024. március 21. 8:42 Bestseller: március 23-án világpremier a Pannon Várszínházban Bestseller: március 23-án világpremier a Pannon Várszínházban Március 23-án mutatja be a Pannon Várszínház Peter Quilter komédiáját, a Bestsellert. Az előadás rendezője – és egyik játszója – Szelle Dávid, aki maga talált rá a kétféle változatban is létező darabra, hiszen van egy háromszereplős, illetve egy hatszereplős verziója. Előbbit még soha nem játszotta egy színház sem, így a Pannon Várszínház világpremierre készül. A szereplőket kérdeztük a közelgő bemutatóról: Szelle Dávidot, Kárpáti Barbarát és Oravecz Editet. 2024. március 19. 15:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.