2018. május 27., vasárnap
Hella névnap

Egy egész könyvtárat összekukáztak

Működik egy különleges könyvtár a török fővárosban: a helyi kommunális cég dolgozói lomtalanításból megmentett könyvekkel töltötték fel a polcokat.

Az ankarai könyvtár története valóban mesébe illő: a kommunális cég munkatársai lomtalanítás közben elkezdték félretenni a kidobott könyveket. Az útszéli irodalomból eleinte csak maguknak alakítottak ki polcokat, ám a kezdeményezés híre hamar elterjedt, a lakosság pedig elkezdte a telephelyre bevinni megunt könyveit, hogy azok minél jobb állapotban kerülhessenek a hulladékgyűjtők könyvtárába.

Az érdeklődés akkorára nőtt a gyűjtemény iránt, hogy tavaly szeptemberben nyilvános könyvtárat hoztak létre a kidobott kötetekből, a kezdeményezést Çankaya városrész önkormányzata is felkarolta. A könyvtárat egy a hulladékkezelő cég telephelyén található, üresen álló egykori téglagyárban alakították ki.

A gyűjtemény ma már több mint hatezer példányt tartalmaz, melyben a szépirodalomtól a ponyváig, a gyerekkönyvektől a tudományos értekezésekig minden megtalálható, és a kínálatban angol és francia nyelvű könyveket is találnak az érdeklődők. A központban már annyira sok kötet gyűlt össze, hogy a cég iskoláknak, oktatási programoknak és börtönöknek is kölcsönöz.

„A falusi tanárok Törökország egész területéről kérnek kölcsön tőlünk könyveket” – nyilatkozta a CNN-nek Alper Tasdelen, a városrész polgármestere. Az érdeklődés akkora, hogy az önkormányzat felvett egy főállású könyvtárost, aki az összekukázott könyvtárat kezeli.

Az elhagyatott téglagyár rövid idő alatt igazi közösségi térré alakult. Tanítás után ide sereglenek a közeli iskolák diákjai, az előtérben pedig beszélgető-sarkot alakítottak ki, sakktáblákat helyeztek el a látogatók számára.