Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Történetek színházról és az életről

2018. január 17. 4:00
Bemutatták Urmai Gabriella Kilépőkártya című kötetét kedd délután a Petőfi Színházban. A szerzővel Kellerné Egresi Zsuzsanna, a teátrum igazgató-helyettese beszélgetett.

Urmai Gabriella (illetve, akik így emlékeznek rá: Csontos Gabriella) könyve kilenc novellát és egy kisregényt tartalmaz. Amikor a kötet címéről kérdezték, elmondta: volt olyan élethelyzetben, amikor besokallt és elege lett, azonban egy fájdalmas szembesülés, belső utazás révén rájöhetünk, hogy ha kilépünk valahonnan, az egyben belépést is jelent máshova.

Színházi munkásságára és a kilépőjére így emlékezett vissza: „Nagyon boldog, gondtalan időszak volt az életemben, tologattam a felelősséget és vártam, hogy elkezdődjön az életem. Aztán eljött a pillanat, amikor úgy éreztem, hogy most kell lépnem”.

A színészetet később a sajtó váltotta fel: újságíróként dolgozott belpolitika rovatban és bulvárlapnál is. Mint mondja, nagy kaland volt, hirtelen kellett felnőni, hogy megtalálja a helyét a média barátságtalan világában.

Történeteiben azonban vissza-visszatér a színházhoz. „Amikor elkezdtem írni a novellákat, nem tűnt fel, hogy ilyen sok színházi téma bukkan fel, csak amikor összeállt a könyv, akkor szembesültem vele. Igazából soha nem is akartam kikerülni a témát, hiszen a gyökereink meghatároznak minket. Sokat tanultam itt, sok mindent – főleg lelki dolgokat – kaptam, amiket nem tudok és nem akarok elengedni.”

A kötetben található kisregény egy életközépi válságát megélő negyvenes nő történetét meséli el. „Nagy filozófia nincs benne, hanem maga az élet” – fogalmazott a szerző, aki azonban megfogalmazott egy életfilozófiát, és felhívta közönsége figyelmét a jelenlét, a jelenben élés fontosságára. „A múlt fontos, sok erőt meríthetünk innen, de nem szeretek ott élni. Jó dolog visszanézni, de mindig az a fontos, hogy a jelen pillanatot megéljem, és itt tudjak maradni.”

A Petőfi Színház társulatában töltött éveket fotókkal is felelevenítő beszélgetést követően Urmai Gabriella dedikálta könyvét a megjelenteknek. A kötet a veszprémi könyvesboltokból is beszerezhető.

FÜLSZÖVEG

Ki ne akart volna valaha kilépni az életéből, hogy másnaptól valahol máshol, valaki másként vagy csak egy más helyzetből folytassa a létezést? Mert egy kilépés nem azonos a meneküléssel, azzal azonnal be is lépünk valahová. Urmai Gabriella a világot jelentő deszkákon kezdte felnőtt pályafutását, de immáron közel két évtizedes újságírói karrier áll mögötte. Munkája során emberek, sorsok százaival, ezreivel találkozott. És figyelt. Megfigyelte az emberi érzelmek sokszínűségét és furcsaságát. És - ahogy mindenki más - ő maga is vágyott. Figyelemre, szeretetre, megbecsülésre, örömre, kéjre, teljességre. A címadó kisregény és novellái is ezt adják vissza: az átlagember hétköznapi vágyait, érzéseit - átlagon felüli pajkossággal, humorral és mélységgel. Nem akarja megmondani "a tutit". Csak tükröt mutat mindenkinek, aki valaha szeretett, vágyott, szenvedett, kesergett, remélt. Vagyis mindannyiunknak: kicsinek, nagynak, férfinak, nőnek. Mert bár szereplői rendszerint női lelkek, ez a könyv nem csak a gyengébbik nemnek szól. A szerző történetei éppen arra mutatnak rá: a legteljesebb léleknek is kell legyen valahol egy másik fele.

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.