Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hívd segítségül az álmaid

2018. január 15. 4:00 // Forrás: astronet.hu, ujvilagtudat.blogspot.hu, origo.hu
Életünk nagy részét álmodással töltjük, de arról kevesen tudnak, hogy tudatosan is lehet álmodni, s álmaink hasznosak is lehetnek.

Azok, akik a tudatos álmodás technikáját űzik, azt mondják, kezdetben megváltoztak az álmaik, majd ennek következtében a valóságuk is átalakult, abba az irányba, ami nekik kedvezett. Az álom az a „hely”, ahol mindenki túlléphet a korlátain, itt minden fizikai korlát átléphető, minden elérhető. Ennek segítségével a lelki problémák is kezelhetők, de álmaink segítségével útmutatást is kaphatunk válaszutaink előtt. A tudatalatti üzenetei az álmokon keresztül olvashatók. A pszichológusok többsége szerint álmainkban dolgozzuk fel a nap során megélt eseményeket, problémáinkat és félelmeinket.

A tudatos álmok kiválóak a stressz kezelésére, a problémák megoldására vagy kreativitásunk fejlesztésére. Szembenézhetünk félelmeinkkel, felidézhetünk kellemes emlékeket, vagy akár újra átélhetünk régi álmokat. A rémálmainkat akár saját irányításunk alá is vonhatjuk.

Az alvásnak több fázisa van, az álmodás túlnyomórészt a REM (rapid eye movement = gyors szemmozgási) fázisban történik. E szakasz jellemzője a gyors szemmozgás, a szabálytalan légzés. A tudatos álmodás is ebben a szakaszban jöhet létre.

Paul Tholey, Európa egyik legjelentősebb tudatos álmodással foglalkozó kutatója konkrét tippeket is ajánlott a tudatos álmodás elsajátításához, aki napközben többször is fel tette magának a kérdést, hogy most ébren van-e, vagy alszik. Mindig tudatában volt annak, hogy ébren van, de arra kényszerítette magát, hogy alaposan ellenőrizze, nincs-e valami feltűnő, ami mégis arra utalna, hogy álmodik. Az ellenőrzés esetenként egy-két percet vett igénybe. Négy hét után volt az első sikere. A tudatállapotra irányuló kérdés az álom során is felmerült, s arról ismerte fel, hogy álmodik, hogy egy olyan személlyel találkozott, akiről tudta, hogy már nem él.

Technikák, gyakorlás

- Önszuggesztió, beadagolt mondat: lefekvés előtt határozzuk el, hogy emlékezni fogunk reggel az álmunkra. Ez a megerősítés napról napra segít, hogy szokásunkká váljon, és egy idő után a tudat ezt parancsként fogja kezelni.

- Lefekvés előtt gondolj az adott konfliktusra, és kérd meg a tudatalattidat, hogy küldjön számodra üzenetet arról, hogyan cselekedj.

- Relaxáljunk elalvás előtt. Ha izomtónusainkat nem lazítjuk el lefekvéskor, többségük éjszaka is feszült marad, ami nehezíti az agyhullámok könnyed mozgását.

- Az álomnapló az álmokra való emlékezés legismertebb technikája. Az álomnapló előnye, hogy észreveheted egy hét után, hogy álmaid valamilyen téma (vágy vagy félelem) köré csoportosulnak. Egy konkrét történet fog összeállni, ami még többet árul el rólad. Érdemes minden álmot dátummal is ellátni. A lehető legrészletesebben írd le álmodat. Ahogy gyarapodik az álomnaplód és fokozódik az álomfelidézésed, természetesen az álmaidat is jobban megismered.

Tokos Bianka
további cikkek
Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.