Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megszűnhet a pernyehullás az ajkai erőműben tervezett beruházásnak köszönhetően

2018. január 9. 15:36 // Forrás: mti
Megszűnhet az évek óta tartó korom- és pernyehullás Ajkán, a Bakonyi Erőművet az elmúlt év végén megvásároló Veolia Energia Magyarország Zrt. tervezett beruházásának köszönhetően - közölte a városban tartott keddi sajtótájékoztatóján a cég vezérigazgatója.

Palkó György elmondta, hogy 800 millió forintot fordítanak a 2017. december 28-án megvásárolt erőmű fejlesztésére, az idei esztendő első negyedévében megkezdődő beruházás a városban élők életét évek óta megkeserítő korom- és pernyehullás megszűntetését célozza, valamint korszerűbbé és hatékonyabbá teszi az erőmű működését. A vezérigazgató szavai szerint a tulajdonosváltás "új korszakot nyit" az erőmű életében.

Palkó György (fotó: Bodnár Boglárka, mti)Palkó György (fotó: Bodnár Boglárka, mti)

A közelmúltban megvásárolt ajkai erőmű mellett a Veolia érdekeltségébe tartozik a dorogi, a pécsi, a szakoji erőmű, valamint a nyíregyházi, debreceni, százhalombattai fűtőmű. A Veolia cégcsoport 50 hazai önkormányzat több létesítményét, 85 állami és középületet, 28 egészségügyi intézményt és 31 ipari telephelyet lát el energiával.

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy az ajkai erőműben működő technológia nagyban hasonlít a pécsi erőműhöz, amelyet a világ egyik vezető biomassza erőművévé sikerült fejleszteni. A pécsi erőmű, amely jelenleg 50 megawattnyi zöldáramot termel, a világ egyik legnagyobb szalmatüzelésű fűtőműve.

fotó: Bodnár Boglárka, mtifotó: Bodnár Boglárka, mti

A Veolia tájékoztatása szerint az erőmű jelenleg nagyobb részt biomassza - faapríték és mezőgazdasági melléktermékek -, kisebb mértékben szén felhasználásával állít elő gőzt a timföldgyár és az ajkai távhőhálózat számára, valamint évente 320 ezer megawattóra villamos energiát termel. A 131,6 MW villamos- és 360 MW beépített, névleges hőteljesítményű erőmű összesen 285 embernek biztosít munkát.

A Bakonyi Erőmű Zrt. nyilvános céginformációs adatai szerint a 2015-ös évet 13,907 milliárd forintos, a 2016-os évet 12,997 milliárd forintos nettó árbevétellel zárta. A Veolia-csoport által üzemeltetett távhőszolgáltatók 11 városban 12 ezer lakás távfűtéséről gondoskodnak, emellett további 109 ezer lakossági és intézményi ügyfél számára termelnek hőenergiát. A csoport éves hőenergia-termelése meghaladja a 6400 terajoule-t, évente több mint 500 gigawattóra villamos energiát állítanak elő, illetve egy 42 gázmotorból álló, összesen 65 megawatt kapacitású virtuális erőművet kitevő országos rendszert üzemeltetnek. A vállalatcsoport jelenleg mintegy 780 embert foglalkoztat, országosan több mint 250 telephelyen.

vehir.hu
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.