2018. július 19., csütörtök
Emília névnap

Miért nem könnyű életmódot váltani?

  • 2018.01.12
    12:00
  • képek: maisfitten.blog.hu, manna.hu, 51rules.com
Az életmódváltás terve jól hangzik, ám ha az embernek már „mögé is kellene pakolni” valamit, az már nem megy túl egyszerűen.

Mit jelent az életmódváltás?

Az életmódváltás szóról a legtöbb embernek az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás bevezetése jut eszébe, de manapság már ennek a szónak a jelentése bővülőben van. Az is életmódváltásnak számít, ha valaki otthagyja a városi létet, és elköltözik egy tanyára vagy faluba.

Az ismert civilizációs betegségek (magas vérnyomás, koszorúér, szív- és érrendszeri betegségek) kialakulásáért kb. 70%-ban táplálkozási, környezeti, valamint életmódbeli tényezők a felelősek.

Az interneten böngészve könnyen belefuthatunk a 21 napos vagy 30 napos program elnevezésekbe – ezek azért jók, mert általában működnek. Az emberi agynak ugyanis van egy olyan sajátossága, amely segítségünkre siet, ha életmódváltásra készülünk. Bármi szokássá válhat 21 nap alatt. Ha például elhatározzuk, hogy naponta 1,5 liter vizet megiszunk, 21 napig oda kell figyelnünk, hogy teljesítsük a feladatot. 21 nap alatt azonban ez a tevékenység beépül a szokásrendszerek közé, s utána már nem kell feszülten figyelni a vízivásra, hiszen rutinná válik.

Mik az egészséges életmód alapjai?

- Egészséges táplálkozás

-Testmozgás

- Megfelelő folyadékfogyasztás

- Családfánk ellenőrzése

Ha van olyan közeli családtagunk, aki valamilyen szív/érrendszeri betegségben szenved, akkor érdemes nekünk is sokkal jobban figyelni magunkra, hiszen mi is hajlamosak lehetünk rá.

- Pihenés, alvás

- Káros szenvedélyek kerülése

- Kikapcsolódás

Miért nem sikerül?

Megkérdeztük Szilágyi Judit, klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológust, család- és párkonzulenst, hogy mik az életmódváltás „veszélyei”, csapdái.

„Többnyire az a baj, hogy hirtelen felindulásból mondjuk ki, de ebben van valami harag, indulat, elkeseredettség, valami erős érzelem. Ráadásul sokszor ezek az életmódváltásra vonatkozó kijelentések valójában hangos gondolkodások, de nem valódi ígéretek. Nem válaszoljuk meg a motiváció kérdését ("én akarom?" "a férjem/feleségem/szülőm/gyerekem akarja?" "miért akarom ezt, mit fogok ezzel elérni? Kire milyen hatással lesz a döntésem?"). Miután a mondat már elhangzott, akár csak a fejemben is, azért, hogy önmagamhoz hű legyek, elkezdek lépéseket tenni a megvalósítás irányába, de ezek nem előre megtervezettek, hanem ad hoc jellegűek ("elsejétől nem iszom"; meddig? hogyan?).

A másik gond is ezzel függ össze: többnyire azt fogadjuk meg, mit "nem" fogok csinálni, ahelyett, hogy azt mondanám, mit fogok csinálni ("nem fogok dohányozni"; de hogyan nem fogok dohányozni? Mit fogok csinálni helyette? Mit fogok tenni, ha jön a sóvárgás?). A harmadik lehetőség, hogy elvont fogalomként határozom meg, és hiányzik hozzá a konkrét lépések leírása (pl. jobb férj/feleség/gyerek stb leszek; de mitől leszek az? hogyan fogom ezt megtenni? milyen hatással lesz ez rám és a többiekre?). A negyedik típushiba, hogy távoli, kevésbé konkrét célt határozok el, pl. "le fogok fogyni", de "mikorra?", "mennyi a célsúly?" "hetente hány kilót?", "mit teszek, ha jön a sóvárgás/a fáradtság?" stb. kérdésekre nincs előre válaszom. Tehát ezért marad abba az életmódváltás, mert nincs jól felépítve az egész. Sokan idegenkednek leírni, írásban megtervezni hetekre előre, mit, mikor, hogyan fognak csinálni, pedig ez a legelső lépés, amit a terápiás munka során is megteszünk."