Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

2018-ban is lesz alkalom a kreativitásra

2018. január 10. 12:23
Egyre népszerűbbek a kreatív, kézműves tevékenységek. 2018-ban bőven lesz lehetőségünk hódolni ez irányú szenvedélyeink a Veszprém Agórában, de számos más programon is részt vehetünk még. Neveda Amáliával, a VMK igazgatójával beszélgettünk az előttünk álló évről.

– Milyen programtervekkel készülnek a 2018-as esztendőben?

– A megszokott programjaink folytatása mellett igyekszünk több újdonsággal szolgálni, illetve szeretnénk minél több olyan rendezvényt megvalósítani, melyek a családok egészét szólítják meg. Ismét lesz Halász Judit koncert, de tervezünk gyerekszínházi előadásokat is, és mindig foglalkozunk tematikus napokkal is. Sok iskola tartja nálunk a gálaműsorát: az Alma Mater Napok alkalmával középiskolások mutatják meg tehetségüket. Ez nagyon jó, mert ők az a réteg, akiket a legnehezebb kimozdítani, de úgy látjuk, ma már egyre többeket sikerül megszólítani, például a Mindentudó Ház előadássorozattal, és óriási népszerűségnek örvend a Filmklub is, ahova már egyetemisták és középiskolások is járnak. A Családsegítő Központtal létrehozott Csa-ládika révén ugyancsak több anyukát és gyermekeiket tudjuk megszólítani, a kistérségi feladatellátó tevékenységünk során szervezett interaktív kiállításokon (mint a Testünk a csoda) pedig több ezer Veszprémen kívüli iskolás volt.

Neveda Amália / Archív fotóNeveda Amália / Archív fotó

Ami a konkrét programokat illeti, nagyon sok tanfolyamot szervezünk, a látványkonyha például óriási népszerűségnek örvend. Ha csak az év elejét nézzük, idén például meg fogjuk sütni a 2017-es év tortáját, lesz rétessütő tanfolyam haladóknak, készítünk cukorvirágot, és egy egész napos gluténmentes főzőtanfolyamot is indítunk. 2017-ben nagy sikerrel indítottuk el a bútorfestő tanfolyamot, amelyet 2018-ban is folytatunk, de lesz harisnyavirág készítés, valamint olasz és francia nyelvtanfolyam is. Januárban a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Kávészünet zenekar ad koncertet és selyemfestményekből nyílik kiállítás, a hónapban Gryllus Vilmos Maszkabál címmel ad koncertet, míg Hagyományaink nyomán című rendezvényünk a roma kultúrát fogja bemutatni: néprajzi előadásokkal és koncerttel is készülünk, az estet pedig kalotaszegi táncház zárja. Emellett februárban az intézményünk is bekapcsolódik a Kultúrházak éjjel-nappal országos programsorozatba. Természetesen előttünk vannak már a tavaszi és nyári tervek is: ismét lesz Zenélő udvar a Dubniczay-palotában, Világjava Estek, Nemzetközi folklórparádé és Gyere a parkba! nyárbúcsúztató,valamint Családi Nap a Kolostorok és Kertek rendezvényterületén.

– Ön szerint mi az, amiben a VMK a legtöbbet tudja nyújtani?

– Veszprémben markánsan kettévált a programokkal kapcsolatos tevékenység, a mi feladatunkká a klasszikus közművelődés vált, melynek alapját az itt lévő közösségek, civil szervezetek adják. Úgy érzem, megtaláltuk a helyünket ebben: több mint 50 csoport működik nálunk rendszeres jelleggel, és szintén szép számmal vannak jelen a nyugdíjas klubok. Emellett befogadó intézményként is funkcionálunk: ha valaki szeretne nálunk programot szervezni, szívesen segítünk mind a kiszolgálásban, mind a technikai kivitelezésben. A 2017-es év ebből a szempontból kiemelkedő volt: december 2-án nálunk tartotta első gálaműsorát a Gerence Néptáncegyüttes, március 10-én pedig ismét jönnek, akkora volt az érdeklődés.

A konyhaművészet iránti szenvedélyünket is kiélhetjükA konyhaművészet iránti szenvedélyünket is kiélhetjük

– A programok összeállításánál a világtrendeket is figyelembe veszik?

– Abszolút. Mi is látjuk, mennyire divatos lett a régi dolgok felújítása vagy a konyhai tevékenykedés. Mindig igyekszünk felmérni a látogatóink igényeit, mi az, ami érdekli őket: a természetes gyógymódok, anyagok iránt például óriási a kereslet. Az ún. Kencefice tanfolyamunkon így természetes anyagokból lehetett napolajat vagy arckrémet készíteni, de a bemutatókra is nagy igény mutatkozik. Látványkonyhákban például lehetőség van arra, hogy profi szakácstól lessék el a látogatók a fogásokat, amelyek egyébként nem biztos, hogy eszükbe jutnának. Ráadásul ezeknek a tanfolyamoknak a legnagyobb előnye, hogy azonnal sikerélmény éri a résztvevőket, a kész produktumokat és a speciális eszközöket pedig hazavihetik és otthon kísérletezhetnek velük.

– Arról se feledkezzünk meg, hogy mindezek közösségépítő tevékenységek is. Ez ugyancsak missziójuk?

– Hogyne, hiszen a közösségnek óriási megtartó szerepe van a lakóhely szempontjából is. Ma már egyre többen jönnek be a házba egy-egy tanfolyamra, sokan járnak az alkotóközösségekbe is. Szerencsére maximálisan kihasznált a ház, néhány bérlőt már vissza is kell utasítanunk. Emellett egy új tendencia is mutatkozik: egyre többen veszik bérbe a házat délelőttönként, oktatásra, vagy csak egy beszélgetésre, de itt tartja az állománygyűléseit a Magyar Honvédség is.

– Összességében milyen 2018-al lenne elégedett?

– Elégedett akkor lennék, ha sikerülne tartani a tavalyi közel 100 ezres látogatószámot és rendezvényszámot, illetve egy kicsit még növekedne is a népszerűségünk. Persze a legnagyobb elégedettség mindig a látogatók öröme.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. ma 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.