Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Itt a tökéletes karácsonyi ajándék autósport-rajongóknak

2017. december 11. 4:00
Hiánypótló darabbal bővült néhány hete a hazai könyvpiac: negyed évszázaddal eredeti megjelenése után magyarul is kiadták Brock Yates amerikai újságíró Enzo Ferrariról írt életrajzi kötetét.

Yates nem sokkal „Az Öreg” 1988-ban bekövetkezett halála után kezdett dolgozni a biográfián: beszélt Ferrari üzleti partnereivel, mérnökeivel, csapatfőnökeivel, versenyzőivel és barátaival. 1991-ben megjelent munkája átfogó képet rajzol az autóipar legismertebb figurájának életéről.

Hogy miért kellett negyed évszázad, mire a szöveg magyarul is a boltok polcaira kerülhetett, sejtelmem sincs, így viszont hiánypótló darabbal gazdagodott az autósport hőskorszakába bepillantást engedő szakirodalom idehaza igen szűkös kínálata.

Mert a kötet nemcsak Enzo Ferrari élettörténetét és gondolkodásmódját meséli el, hanem felvázolja a Grand Prix aranykorát is, a még a Formula-1 előtti időket, és átfogó képet ad arról az éráról, aminek történéseit a korszak hozzám hasonló rajongói morzsáról morzsára vadásszák össze az idegen nyelvű forrásokból.

Enzo maga egyébként – annak ellenére, hogy rajongói már életében félistenként tisztelték – nem volt egy különösebben megnyerő figura. Nem kedvelte – Yates szerint kifejezetten megvetette – azokat, akik méregdrága utcai autókat vásároltak tőle (ő maga a jóval olcsóbb Peugeot és Fiat vasakat használta), és gyakran hagyta pénzes ügyfeleit órákon át várakozni modenai műhelyében. Az igazság az, hogy Ferrarit csak a Grand Prix érdekelte, és az utcai autók gyártásába azért kezdett bele, hogy a bevételből finanszírozhassa sportcsapatát.

Yates munkája nem irodalmi igényességgel megszerkesztett életrajzi regény, inkább tűnik egy ötszáz oldalas újságírói produktumnak, amiben a szerző már-már idegesítő gyakorisággal süti el bejáratott paneljeit, és vét néha apró, a mű hitelességét nem csorbító, de mégiscsak ott lévő hibákat, ténybeli tévedéseket. A kötet azonban minden hibája ellenére is az egyik legteljesebb magyar nyelven megjelent iromány, ami felfesti az autósport történetének alakulását – még ha ezt egy szubjektív szemszögből, a teljesség igénye nélkül teszi is.

Az, hogy a fordításra huszonhat évet kellett várnunk, furcsa módon kettős történelmi emlékművé teszi a könyvet: egyfelől emléket állít Enzo Ferrari életművének, ugyanakkor egy időkapszula is, amelyből megtudhatjuk, milyennek látta a szerző kora Formula-1-ét. Azokat az éveket (a kötet 1991-ben jelent meg), amit manapság szokás a sportág utolsó nagy hőskorának nevezni és visszasírni – és amiről Yates hasonlóan negatív véleményt formál, mint amit napjainkról szoktunk.

Egy ponton például az akkori mezőny tagjait „elkényeztetett, sótlan és technokrata Grand Prix-pilótáknak” nevezi. Csak hogy néhány nevet említsünk azon elkényeztetett és sótlan versenyzőkből, akik 1991-ben rajthoz álltak: Ayrton Senna, Alain Prost, Nelson Piquet, Michael Schumacher vagy Alessandro Zanardi. Érdekes látni azt is, hogy Yates – mit sem sejtve arról, hogy Schumacher révén a Scuderia Ferrari történelmének legsikeresebb korszaka még csak ezután következik majd – Enzo haláláról írva süllyedő hajónként ábrázolja a csapatot, ami valószínűleg soha nem nyeri vissza régi fényét. A szerző védelmében persze jegyezzük meg, hogy a kötet írásakor az istálló utolsó világbajnoki címét Jody Scheckter szerezte bő egy évtizeddel korábban, 1979-ben.

Rövidre zárva: minden hibája és hiányossága ellenére az Athenaeum Kiadó gondozásában megjelent kötet kötelező olvasmány – és így tökéletes karácsonyi ajándék – minden autósport-rajongó számára.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.