2018. július 19., csütörtök
Emília névnap

Nemi identitás: mi okozza ezt a sok zavart?

A különbségek tagadása miatt elterjedt tévhit, hogy az embert nem a született neme, hanem az határozza meg, hogy minek gondolja magát.

A nemek különbözőek. Ez az egyik legjobb dolog az életben, amit élvezni kéne. Mert így működünk. Így vagyunk kódolva évezredek óta.

Manapság azonban van egy elképesztő tévhit, amely arról szól, hogy az embert nem a született neme, hanem az határozza meg, hogy minek gondolja magát. A Facebook amúgy ebben is segít, ugyanis regisztrációnál 56 féle nem közül válogathatunk. Mintha nem lenne elég a férfi vagy a nő. Annak ellenére, hogy a természet néha okozhat születésnél is meglepetéseket, a tudomány és a biológia szerint jórészt ez a két nem létezik. Lehet, hogy ez felvilágosult gondolkodás-ellenes, de ha én kimegyek az utcára férfiakat és nőket látok. Demi-boyokat, two-spiriteket, gender questioningeket, neutrois-kat nem. Egyébként azt sem tudom, hogy ezek mit jelentenek.

A nemi identitás kérdése bizony sok helyen választás kérdése. Ezt a többnemű mellékhelyiségek és a német anyakönyvezésbe iktatandó harmadik, azaz „vegyes” nem tervezett bevezetése is jelzi. Divathullámok persze jönnek és mennek, de a tudomány mai álláspontja szerint a férfi és a nő különbözik egymástól. Máshogy működik az agy, a hormonok és a kromoszómák. Sőt! Még a testük is más. És ehhez még az ELTE-n elindult gender szaknak sincs elég „szakmai tanulmánya”, ami ezt cáfolni tudná. A magát progresszívnak tartó média és az elit, valamint az óriáscégek persze próbálkoznak.

Akik nemük eldöntésében nyugtalanok, együtt érzőnek kell lenni, és segíteni kell őket, de nem úgy, hogy a biológiát és a tényeket akarjuk meghazudtolni, és úgy fogalmazni, hogy a nemiség „nem fekete-fehér”. Pedig gyakorlatilag de. Minél később ismerjük be, annál fájdalmasabb.

-A Prager University bejegyzése alapján.

Címlapfotó: Esteban Felix / MTI