2018. július 19., csütörtök
Emília névnap

Boldog karácsonyt vagy kellemes ünnepeket?

Van, aki szerint mindegy melyiket mondjuk, míg mások szerint nagyon is lényeges dologról van szó Amerikában.

-Boldog karácsonyt! Halljuk jó esetben úton-útfélen, ahogy közeledik december vége. A hétvégén gyújtották meg az első adventi gyertyákat, és a karácsonyi vásárok is elstartoltak már. (Az már más kérdés, hogy egyes európai nagyvárosokban a vásárok név ügyileg elvesztették karácsony jellegüket, és a befogadás jegyében már télfesztiválnak, vagy ünnepi vásárnak hívják őket.)

Szerencsére itthon annyira még nem, de mint mostanában oly sok mindenből, a karácsonyi üdvözlésből is hajlandóak egyesek ügyet csinálni. Ha nem elég tapintatosan kívánsz, megsértesz másokat!

A konzervatív rádiósnak mondott zsidó származású amerikai Dennis Prager szerint nagyon nem mindegy, hogy boldog karácsonyt, vagy kellemes ünnepeket kívánunk-e szeretteinknek. Bár a legtöbben valószínűleg fittyet hánynak az egészre, Prager úgy véli, az amerikai és az európai baloldal is a vallásos természet ellen harcol, és egy világi társadalom megalkotásán fáradozik, melyben nincs helye a k-betűs szónak. Merthogy nem elég befogadó, és megsért egyeseket.

A rádiós állítja, a keresztényekre és a zsidókra biztosan nem sértő a karácsony kifejezés, és a befogadó érvelés is inkább az udvariasságra hajt rá, minthogy ésszerű magyarázatot szolgáltasson a szó eltörlésével kapcsolatban. De vajon kiket sért a karácsony? A nyugati társadalmak egyre nagyobb hányadát adó muszlimokat, vagy esetleg másokat? Prager mindenesetre nem említi a témáról feltöltött Youtube-videójában, melyben részletesen fejti ki álláspontját:

Joggal merül fel a kérdés: kit zavar a karácsony kifejezés, és az is elgondolkodtató, hogy valóban a homogenizálástól lesz-e valaki befogadóbb?

A címlapfotó a veszprémi karácsonyi vásár 2017. november 24-i megnyitóján készült. Fotós: kollégánk, Domján Attila.