2018. május 21., hétfő
Konstantin névnap

Intenzívebbé válhat a város kapcsolata a fogyatékosokkal

Tanácskozást rendezett a Fogyatékosügyi Kerekasztal (FOKE) csütörtökön. A fogyatékkal élőket képviselő civilek ernyőszervezetének ülésén Némedi Lajos alpolgármester is részt vett.

A Fogyatékosügyi Kerekasztal célja az önkormányzat munkájának segítése a fogyatékkal élők szempontjainak becsatornázásával, illetve a szemléletformálás. Két témát tárgyaltak csütörtökön: szó esett a Helyi Esélyegyenlőségi Program tapasztalatairól és megalkották a FOKE jövő évi munkatervét.

Némedi LajosNémedi Lajos

A Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP) immár négy és fél éve létezik Veszprémben, jövőre pedig lejár a terv élettartama, az önkormányzatnak tehát újat kell alkotnia. Az új HEP tervezésekor a fogyatékkal élőkkel foglalkozó szervezetek javaslatait is be fogják építeni a tervezetbe – ígérte Némedi Lajos. Ahogy fogalmazott, Veszprém a toleranciáról és emberszeretetéről híres, ezért sem mindegy, hogy milyen formában fogadják el 2018-ban az új programot. Az alpolgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy Veszprém pályázott a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre, márpedig egy település nem lehet kultúrváros anélkül, hogy a megváltozott képességű embereket ne támogassa.

A HEP működésében változás lesz, hogy az eddig évente megrendezett egyeztető fórumokat a jövőben gyakoribbá teszik, nagyobb hangsúlyt fektet a város a civilekkel való együttműködésre. Ennek részeként tematikus munkacsoportokat is létrehoznak majd.

Brokés Judit (j)Brokés Judit (j)

A résztvevők azt kérték az alpolgármestertől, hogy a jövőben is vonják be a szervezeteket a városfejlesztési kérdésekbe, ahogy az a belváros rehabilitációja során történt: azt a projektet példa értékűnek nevezték.

Brokés Judit, a FOKE elnöke elmondta: sokat tesznek a szemléletformálásért, elsősorban a fiatalokat célozzák meg, iskolákban tartanak előadásokat. Nehezebb ügy azonban a felnőttek megszólítása: esetükben sok a berögzült előítélet és tévhit, ezek lebontásán sokat kell még dolgozni.