Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Indul a szeretetprojekt: ajándékozz hálát!

2017. november 23. 4:20
Mi lenne, ha idén a karácsonyra készülődve az őrült zsongás helyett inkább az apró kedvességeket választanánk?

Holnap lesz a Black Friday és a webshopok meg az igaziak már napok óta ontják ránk hihetetlen ajánlatainkat, hogy minél nagyobb kedvezménnyel vehessük meg a tökéletes karácsonyi ajándékot – lehetőleg valami csúcskategóriás technikai vívmányt. Ezzel együtt egyre inkább kezd felpörögni az adventi őrület, és lassan annak is bűntudata és pánikrohama kezd lenni az át nem gondolt, be nem szerzett ajándékok és a Grincset idéző gondolatok miatt, aki eddig szentül megfogadta, hogy tesz az egészre és idegeskedés helyett igazán élvezni fogja az ünnepeket és az azt megelőző időszakot.

Holott mind tudjuk, hogy az ünnep szellemiségének valójában egyáltalán nem erről kellene szólnia, valahogy mégsem tudunk nemet mondani a fogyasztói társadalom csábításának és elvárásának. De mi lenne, ha idén mégis így tennénk?

Épp a napokban jött velem szembe egy nagyszerű kezdeményezés egy bloggerina, a from panka with love oldal szerzőjének javaslatára, aki úgy döntött, 24 napos szeretetprojektbe kezd, amely során valamilyen aprósággal minden nap kifejezi a háláját egy-egy személynek, akinek szeretne köszönetet mondani egész egyszerűen azért, mert jelen van az életében. A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, aki szimpatikusnak találja a gondolatot. Ehhez mindössze egy 24 főt számláló listára van szükség azokról az emberekről, akik mély nyomot hagytak az életünkben, és akiket aztán például egy kedves üzenetet tartalmazó képeslappal, egy teameghívással, közös emlékeket idéző ajándékkal meglepünk.

Fotó: from panka with loveFotó: from panka with love

Elsőre persze nehéznek tűnhet összegyűjteni 24 különböző személyt, de egy kis önvizsgálattal talán már nem is olyan bonyolult. Minden bizonnyal mindannyian ismerünk olyan embereket – régi osztálytársak, egykori kollégák, gyerekkori barátok – akikkel annak idején jó kapcsolatot ápoltunk, de időközben az élet más-más vágányra terelt bennünket, megváltoztunk, elmaradoztak a találkozók, a beszélgetések, mégis időnként eszünkbe jutnak és szeretettel gondolunk rájuk. Miért ne mondhatnánk ezt el nekik is? Miért kellene mindenképpen befejezett történetként tekintenünk a megszakadt barátságokra? Félelemből? Mert kínosnak éreznénk? Mert tudjuk, hogy úgysem hozható már vissza az, ami régen volt? Nem baj. Talán nem fogunk hollywoodi jelenetbe illően könnyezve összeborulni, miután ráírunk egy régi barátra és elmondjuk neki, hogy örülünk, amiért egyszer az életünk része volt, és talán nem is vágyunk erre, de attól még szebbé tehetjük a napját azzal, hogy elmondjuk, számított. Aztán ha ideális a csillagok állása, ő is hasonlóan reagál.

De a hálánkat akár egy idegennek is kifejezhetjük. Valakinek, aki talán nem is ismer minket, de titokban csodáljuk a tevékenységét, akinek a szavai erőt adtak nekünk nehéz helyzetben. Írtam már róla, milyen pozitív hatása lehet annak, ha nyitunk idegenek felé, és nem is ismételném magam, csak annyit jegyeznék meg: merjünk kapcsolódni ismeretlenekhez, csak pár percre is! A legtöbb ember pozitívan fogadja a kedves megnyilvánulásokat, aki meg nem, azzal úgyse kell törődni.

És persze visszakanyarodva a karácsonyi őrülethez: ahelyett, hogy öljük magunkat a tökéletes ajándék felkutatásán, amit meglehet, a megajándékozott fél óra múlva érdektelenül félretesz, inkább elgondolkodhatnánk azon, mire vágyik valójában. Talán csak egy kis odafigyelésre, törődésre.

Fotó: Anna CullFotó: Anna Cull

Szóval mi lenne, ha idén 24 napos őrült hajsza helyett inkább 24 napos szeretetprojektbe kezdenénk? Vagy bármibe, ami hozzánk illik? Mert a karácsonyi hercehurcának nem kell hónapokig elhúzódnia, de hálásak egész évben lehetünk.

Panka említett kezdeményezéséhez ITT lehet csatlakozni.

Bertalan Melinda
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.