Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

A diabétesz veszélyeire hívták fel a figyelmet

2017. november 18. 3:50
A héten volt a diabétesz világnapja, ehhez kapcsolódóan szombaton a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület és az Alapítvány a Cukorbetegekért a Vanderlich Egészségcentrummal közösen tartott figyelemfelhívó programot Veszprémben.

1991 óta november 14-én, Frederick Banting, az inzulin felfedezőjének születésnapján tartjuk a diabétesz világnapját. Az ENSZ által jóváhagyott világnap alkalmával a szakemberek igyekeznek széles körben ismertetni a cukorbetegség tüneteit, veszélyeit és megelőzési formáit, különös tekintettel arra, hogy a diabétesz mára a 21. század legnagyobb egészségügyi problémájává nőtte ki magát. A jelenlegi adatok szerint mintegy 415 millió embert érint a betegség, de a valós szám ennél magasabb is lehet, az előrejelzések alapján pedig 2040-re akár 642 millióra is nőhet a diabéteszesek száma.

Bár a hiedelmekkel ellentétben a cukorbetegség nem válogat, és egyáltalán nem csak a túlsúllyal küzdőket érinti, kis odafigyeléssel mind a betegség, mind annak komolyabb szövődményei megelőzhetők lennének.

Erre igyekeztek felhívni a figyelmet a szakemberek a szombati diabétesz világnapi kampánnyal is, amelynek szlogenje is az egészséges táplálkozás és a mozgás fontosságát tartalmazta: „A gyógyszerek szedése nagyon fontos, de nem elégséges! Tégy Magadért!”

A Hittudományi Főiskolán megrendezett eseményen Némedi Lajos alpolgármester és a Cholnoky Kórház, valamint a Vanderlich Egészségcentrum munkatársainak köszöntője után gyerekeknek és felnőtteknek szóló előadásokat hallgathattak meg az érdeklődök többek között a cukorbetegség lábat megtámadó veszélyeiről, 10 perc torna egészségmegőrző jelentőségéről és a gyermekkori diabétesz szövődményeiről. Kovács Bernadett fiatalító tornát tartott, az Európa Bajnoki (DiaEuro) ezüstérmes magyar cukorbeteg foci válogatott képviselői pedig arról meséltek, hogyan lehet cukorbetegként is egészségesen élni, mi több, bajnokságot nyerni. Emellett számos kiállító kínálta diabetikus termékeit és vendégváró falatkáit, valamint célzott szűrővizsgálatokra is volt lehetőség.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54 A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása egészség A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása Nem csak a fejlett országok problémája, hogy a fiatalok körében egyre gyakoribb a rövidlátás. A szemészek világszinten kongatják a vészharangot, hiszen a folyamat egyáltalán nem biztos, hogy visszafordítható. 2024. március 17. 12:27 Alkoholmentesített bort kóstoltunk Alkoholmentesített bort kóstoltunk Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az alkoholpiaci tortából az alkoholmentes vagy alacsony alkoholtartalmú italok, az igények kiszolgálására pedig megjelentek olyan termékek, mint az alkoholmentesített borok. Egy palackot mi is megbontottunk, hogy lássuk, merre tart a világ. De kinek jó ez, és miért alakul ki a trend? 2024. február 22. 22:12 A múlt héten több mint 60 ezren fordultak orvoshoz A múlt héten több mint 60 ezren fordultak orvoshoz Az év hetedik hetében - február 12. és február 18. között - 60 100-an fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön. 2024. február 22. 11:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.