Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Térségi összefogás segíti Veszprém EKF pályázatát

2017. november 11. 12:10
Együttműködési megállapodást kötöttek Veszprém város, a Balatoni Kör, a MOL Nagyon Balaton program, az ÉLTETŐ Balaton-felvidékért Egyesület és a Pannon Egyetem képviselői az EKF pályázat sikerességének elősegítésére a pénteken II. alkalommal megrendezett közéleti minikonferencia keretében.

Porga Gyula polgármester az esemény sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Veszprém a kezdetektől fogva számolt azzal, hogy csak akkor lehet erős és sikeres Európa Kulturális Fővárosa-pályázó, ha a lehető legszélesebb együttműködést tudja létrehozni.

– Az elmúlt másfél-két évben sikerült kialakítani egy nagyon fontos bizalmi kört, aminek tagjai mind az ötletelésben, mind remélhetőleg a végrehajtásban részt vesznek: magánszemélyeket, civil szervezeteket, vállalkozásokat, intézményeketnyertünk meg a pályázathoz. Az sem titok, hogy Veszprém nem egyedül szeretne indulni, hanem térségi összefogásra törekszik, így a decemberben benyújtandó anyagban is térségi problémák és azok lehetséges megoldása szerepel – fogalmazott a polgármester.

Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke elsőként írt alá stratégiai megállapodást Veszprémmel a pályázat kapcsán, a támogatók sorához pedig további négy szereplő is csatlakozott: a MOL Nagyon Balaton program szervezői, a Balatoni Kör, az ÉLTETŐ Balaton-felvidékért Egyesület és a Pannon Egyetem vezetői.

Lobenwein Norbert, Fülöp ZoltánLobenwein Norbert, Fülöp Zoltán

Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán, a MOL Nagyon Balaton alapítói rendezvénysorozatukról szólva elmondták: öt évvel ezelőtt olyan új eseményeket szerettek volna megvalósítani a balatoni régióban, amelyekre Magyarország büszke lehet, és ami a hazai és külföldi turisták számára is vonzerővel bír. Másrészt a már működő projektek egy fedél alá vonásával azt is bizonyíthatták, mennyi sikeres produkció köthető a Balatonhoz – többek között a VeszprémFest és az Utcazene Fesztivál, amelyek kiemelkedő pontjai programsorozatuknak is.

Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke és az EKF nagykövete kiemelte: deklarált céljuk, hogy a Kör szellemiségét és korábbi projektjeit az EKF-pályázat részeként is megmutassák. Egy olyan társadalmi-gazdasági egységnek kell létrejönnie a Balaton körül, ahol a szereplők a legmagasabb színvonalat képviselik, a helyi termékek kereskedelmével és helyi hasznosításával pedig kialakul egy hatékony gazdasági körforgás. Veszprém részvétele ezt a célt nagyban erősítheti, a Balaton megjelenése pedig izgalmas kiegészítő programlehetőségként szolgálhat a turisták számára a pályázatban.

Laposa BenceLaposa Bence

A Balaton-felvidék a világ egyik legszebb tája, amelynek azonban nemcsak megélhetést kell biztosítania, de élhetőnek is kell maradnia. Ezen ügyködik a 2008-ban létrejött ÉLTETŐ Balaton-felvidékért Egyesület, amely ma már 59 település bevonásával dolgozik a helyi termékek elismertségének növekedéséért, a turisztikai és kulturális programok bővítéséért, a fiatalok megtartásáért, valamint a termelés és a szolgáltatás színvonalának növekedéséért, amelyet 2013 óta a „Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjegyrendszer kialakítása is szolgál. Rédei Zsolt elnök maga is úgy látja, a programok sikeres kivitelezése érdekében mindkét oldalnak szüksége van az összefogásra, éppen ezért is érzik nagy megtiszteltetésnek, hogy együtt dolgozhatnak Veszprémmel.

Rédei Zsolt, Gelencsér András, Kovács GyulaRédei Zsolt, Gelencsér András, Kovács Gyula

A város elképzeléseinek támogatása a Pannon Egyetem számára is magától értetődő, így az EKF koncepció kidolgozásában is jelentős szerepet vállalt az intézmény. Mivel kultúra és tudomány az intézmény elképzelése szerint együtt jár, számos tudományos eredményeket bemutató programot is beemeltek a pályázat kínálatába, mindamellett igyekeznek minél több fiatalt bevonni a kultúrafogyasztásba és a külföldi hallgatók számának növekedésével Veszprém hírét vinni – számolt be a részletekről Gelencsér András rektor.

A jelenlévő felek a további támogatás megerősítéseként egy együttműködési megállapodást is aláírtak Veszprém és a négy szervezet partnerségéről.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Kedd délelőtt az N épület első emeletén hivatalosan is átadták a tanuló galériát, amely a HTK új kiállító- és közösségi tere. 2024. március 26. 22:37 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Saját rekordját döntötte meg a Pannon Egyetem Pannon Egyetem Saját rekordját döntötte meg a Pannon Egyetem Annak ellenére, hogy a tavalyihoz képest országosan csaknem 5500-zal kevesebben nyújtották be jelentkezésüket valamely hazai felsőoktatási intézménybe, a Pannon Egyetemen idén is nőtt a jelentkezések száma. A legkeresettebb „pannonos” szak 2024-ben a Humántudományi Kar pszichológia képzése, ezt követik a Gazdaságtudományi Kar gazdálkodás és menedzsment, valamint a Műszaki Informatikai Kar programtervező informatikus nappali tagozatos alapképzései. 2024. március 19. 14:38

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.