Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Ismét a Continental lett a megye legsikeresebb vállalkozása

2017. november 7. 16:53
Tizenegyedik alkalommal listázták a megye top 100 és 200 legnagyobb vállalkozását. Az élen továbbra sincs változás, de az adatok jól mutatják a megye gazdasági növekedésének alakulását is.

Elsősorban utóbbiakra világítottak rá a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara keddi rendezvényének előadói is, melyet a Top 100+200 kiadvány bemutatására szerveztek.

Freid MónikaFreid Mónika

Freid Mónika, a Központi Statisztikai Hivatal Tájékoztatási Igazgatóságát irányító elnökhelyettese Magyarország és Veszprém megye gazdasági helyzetét elemezve elmondta: 2013 óta a magyar gazdaság növekvő pályára lépett, a pozitív eredmények pedig a megyét sem kerülik el. Bár a GDP-hez való hozzájárulásunkat tekintve csak a középmezőnyben helyezkedünk el, a megyében működő mintegy 23 ezer vállalkozással aktivitásban az élmezőnyben járunk, a jelentősen növekvő ipari termelés pedig az országos átlagnál is magasabbnak mondható: a 2017. I. félévi adatok szerint a megye ipari teljesítményét és az export árbevétel több mint felét a járműipar teszi ki, de egyre nő a kedv a lakásépítés iránt, és a turizmus is húzóágazatnak számít: az előző évhez képest a belföldi vendégéjszakák száma 8%-kal, míg a külföldi vendégéjszakák 12%-kal nőttek.

A gazdasági folyamatok eredményeként a munkaerőpiacon is kedvező lépések történtek: mára a megyében 71%-os a foglalkoztatási ráta és a munkanélküliség 2% alá csökkent – ezzel előbbit tekintve országosan a negyedik helyen állunk, utóbbi esetében pedig csak Győr-Moson-Sopron megye előz meg bennünket –, illetve 15%-os növekedést mutat a nettó átlagkereset is, mely jelenleg 175 ezer forint körül mozog.

Dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is úgy látja, az elmúlt évekhez képest jól fejlődött a megye gazdasága, gyakran az országos átlagnál is jobban. Ezt jelzi a Figyelő 200 legnagyobb hazai vállalkozását bemutató listája is, melyre hat Veszprém megyei cég is felkerült: a Continental (37. a listán), a Valeo (62.), a Nitrogénművek Zrt. (86.), az Adient Mezőlak (113.), a Vöröskő Kft. (150.), az Inotal Zrt. (182.) és a Le Bélier (198.).

Hasonló gondolatokra enged következtetni a 2016-os év nettó árbevételének alakulása: a megye mintegy 1600 milliárdos bevételével 6,5%-os növekedést produkált, a top 300 és top 100 céget vizsgálva pedig még nagyobb mértékű a növekedés: utóbbi esetben a 10%-ot is eléri. Emelkedett az export árbevétel is 776,9 milliárdra, ráadásul a teljesítmény mellett az igénybe vett erőforrások száma, azaz a munkaerő is folyamatosan bővül: átlagosan 4%-kal, míg a legnagyobb cégeknél 12%-kal is. Utóbbiak ráadásul rendszerint a fizetéssel sem fukarkodnak: tavaly éves szinten a megyében 11,7%-kos volt a béremelés, a top 300 cégnél pedig egy évben átlagosan 3,3 millió forintos bevételre is szert lehet tenni.

Markovszky GyörgyMarkovszky György

Dégi Zoltán, a NAV Veszprém megyei igazgatóságának vezetője hozzátette, nem véletlen, hogy éppen top 100 és 200 céget listáznak minden évben, hiszen ezek a vállalkozások azok, amelyek a megye gazdaságát is meghatározzák: 56%-ban náluk helyezkedik el a munkaerő, a megye nettó árbevételének 78%-át és az export 97%-át ők adják.

A megyei iparkamara, a KSH, a NAV és a Mediaworks Kft. közös kiadványában ezúttal egyébként azok a cégek kerülhettek be, amelyek nettó árbevétele elérte 2016-ban az 527 millió forintot, a top 100 esetében pedig 1 800 millió forint volt a küszöb. A top 300-ba az előző évihez képest 41 új vállalkozás került be, míg a legjobb 50 helyezett között 39 városi és 11 falusi cég van. A legnagyobb részarányban a feldolgozóiparban és a kereskedelemben tevékenykedő vállalkozások szerepelnek, az élmezőnyben pedig ezúttal sem volt változás, tíz éve töretlenül a Continental vezeti a listát.

Dégi ZoltánDégi Zoltán

A Top 10 cég a nettó árbevétel alapján:

  1. Continental
  2. Valeo
  3. Nitrogéművek Vegyipari Zrt.
  4. Adient Mezőlak Kft.
  5. Vöröskő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
  6. Inotal Alumíniumfeldolgozó Zrt.
  7. Le Bélier Magyarország Formaöntöde Kft.
  8. MTD Hungária Gépgyártó és Kereskedelmi Kft.
  9. Yanfeng Hungary Kft.
  10. Duvenbeck Ligisztikai Kft.

A top 100+200 kiadvány megjelentetése mellett ekkor adták át Az év kisvállalkozása és Az év nagyvállalkozása díjakat is a Csatári Plast Kft.-nek illetve az MTD Hungária Kft.-nek. Eddigi teljesítménye alapján a Transmoduls Kft. Kutatás-Fejlesztési és Innovációs Díjat kapott.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07 A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése számít elsősorban - közölte a Profession.hu negyedéves reprezentatív kutatása alapján kedden. 2024. március 19. 13:22 Harmadával olcsóbb lehet a húsvéti tojás tavalyhoz képest Harmadával olcsóbb lehet a húsvéti tojás tavalyhoz képest Húsvétra 60 forint körül alakulhat a tojás fogyasztói átlagára, vagyis a vásárlók az előző évhez képest harmadával olcsóbban juthatnak az ünnephez tartozó egyik kiemelt alapélelmiszerhez - derül ki az Agroinform.hu kedden kiadott elemzéséből. 2024. március 12. 8:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.