Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Izgalmas rövidfilmek a 13. Pannonfíling Mozgófilmes Találkozón

2017. november 5. 12:00 // Forrás: fotó:mediatanacs.hu, pannonfiling.hu
Ifjú tehetségek műveit mutatták be az idei Pannonfíling Mozgófilmes Találkozón szombaton az Expresszó Klubban.

A Pannonfíling Mozgóképes Találkozó egy rövidfilmes szemle és verseny, ahol hazai és határon túli amatőr és független filmesek mutathatják be alkotásaikat. A fesztivált a Szellemi Regenerációs Társulás (SZERET egyesület) szervezi, a főszervezők Németh Csaba és Dósay Norbert.

Az elmúlt tíz évben több száz kisfilmet láthatott itt a közönség, számtalan műfajban és stílusban. Animáció, filmetűd, road- és kocsmamovie, háborús dráma, sci-fi, szerelmi történet, thriller, videóklip, dokumentumfilm és sok más szerepelt már a Pannonfílingen. A rendezvény erőssége, hogy a mozivásznon látottakat barátságos környezetben vitathatják meg a nézők a filmesekkel és a szakmai zsűrivel, így az alkotók közvetlen visszacsatolást kapnak munkájukról, és a nézők is ennek a diskurzusnak a részesévé válhatnak.

21 rövidfilmet kellett zsűriznie idén a bíráknak, köztük Fazekas Gyöngyinek, a tavalyi év nyertesének (a Saudade című filmmel), Ujj Mészáros Károly és Pálfi György, filmrendezőnek, valamint Krámer György, koreográfusnak. A Pannonfíling szervezői korábban elmondták, közel hét és fél órányi minőségi anyag közül választották ki a versenyprogram filmjeit.

A versenyző filmeket három blokkba rendezték, s minden blokk végén véleményt mondott a zsűri. Sokműfajúság jellemezte az idei eseményt is. Szerepelt a filmek között animációs film (Balla Gábor - A demokrácia nem egy pillanat), thriller (Timári Lilla, Balázs András - A mackó), dokumentumfilm (Kiss-Stefán Mónika - Semmelweis arca), s több olyan is, amelyek - leegyszerűsítve - a fiatalok jelenjét (Szili Maxi, Márkus András, Radványi Róbert – FREEzing című filmje) vagy akár a fészbuk "őrületet" dolgozta fel (Kiss Friderika Virág - Pszicho-lájk), s olyan is, amely „saját” fikciójával és valóságával játszott (Laskai Csaba, Czinke Gyula - Bence vagyok). A filmek között volt kísérleti film is (Emődy Botond Előd, Kovács Péter – Egyenes).

Szili Maxi, Márkus András, Radványi Róbert – FREEzing című filmje egy tinédzser átlagos, egyhangú életét mutatja be.

Sok esetben kaptak hasonló értékelést a versenyzők: a zsűri mindegyik filmben megtalálta az értékelhető momentumokat, sok esetben az alkotói szándék pontosítására kérte fel a készítőket, de ezen kívül is sok tanácsot kaptak, például a narráció vagy vágástechnika tekintetében.

A nyertes és egyben közönségdíjas alkotás Baranyi Gábor Benő Bújócska című filmje lett. A filmről röviden: Egy szegény faluszéli nagycsalád legkisebb tagja a kései gyerekként született hétéves Matyi, aki imád bújócskázni, ezzel sok bosszúságot okoz szüleinek. Az értelmi fogyatékos fiú zsörtölődő anyjának inkább púp a hátán, apja foglalkozik csak vele. Ám az apa egyszer csak eltűnik, az anya magára marad a nehezen kezelhető gyerekkel, s életében először bújócskát kell játsszon a fiával… A megtörtént eset alapján készült kisjátékfilmet eredeti helyszíneken, amatőr szereplőkkel forgatták. A film werkfilmje itt megtekinthető:

A második helyet Sztercey Szabolcs Benedek Your Face Through the Screen című filmje szerezte meg, harmadikként Reszeli-Soós András, Bakonyi Péter Meeting című filmje végzett. A legfélelmetesebb filmnek járó PannonPara különdíjat Dobi Ferenc Vér-erdő című filmje kapta.

Tokos Bianka
további cikkek
Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.