2018. július 17., kedd
Endre, Elek névnap

’Tisztalelkű és kemény elvű hősök születtek ’56-ban’

Az ’56-os szervezetek koszorúzásával, kitüntetésekkel és Ovádi Péter önkormányzati képviselő ünnepi beszédével kezdődtek meg az október 23-i rendezvények hétfő reggel Veszprémben.

Kint szakadó eső és szél, a megyei rendőrkapitányság épületében megemlékezés. Itt kezdődtek meg reggel 9 órakor az október 23-i megemlékezések Veszprémben. Az eseményen fiatal diákok (Kun Levdi Hunor, Pintér Huba Csanád, Pintér Zselyke Ida, Juhász Antal) szavaltak a forradalommal kapcsolatos verseket.

A megemlékezésen az ’56-os szervezetek képviselőinek jelenlétében Ovádi Péter önkormányzati képviselő mondott beszédet. Kiemelte, hogy bár október 23. Magyarország legfiatalabb ünnepe, már bátor tettekről szóló forradalmi legendák szövik át.

Hajlamosabbak vagyunk fényesebben tekinteni a hősi tettekre, ahol a költői túlzások összefonódnak a valóssággal. Október 23-a azonban más, a magyarok igazságért való kiállása igaz volt, mert ma a független és szabad Magyarországon kezet foghatunk, szemébe nézhetünk, és hálát adhatunk azoknak, akik a forradalom idején ott voltak- mondta.

„1956-ban nem természetfeletti képességekkel, hanem kőszika keménységű elvekkel születtek hősök Magyarországon. Az akkori szabadságharcosok nem kérdeztek, és gondolkoztak a megtorlás veszélyein, hanem egyszerűen harcba szálltak a maguk egyszerű módján a szovjet sereggel szemben. Ez a tisztalelkű kiállás pedig elég volt ahhoz, hogy megroppantsa a világ egyik legerősebb nagyhatalmát…

… azok előtt hajtunk ma fejet, akik hatvanegy évvel ezelőtt nem kérdeztek és gondolkoztak saját sorsukon, csak hazaszeretetből áldozták fel életüket és szabadságukat"- fogalmazott Ovádi Péter.

A rendőrség épületében tartott megemlékezésen az ’56-os és más bajtársi szervezetek adtak át kitüntetéseket, valamint helyeztek el koszorúkat.

Délelőtt 10 órakor továbbra is cudar időben tartottak megemlékezést és koszorúzást az Alsóvárosi temetőben.

Emellett országszerte és külföldön is számos megemlékezéssel, programmal várják az ünneplőket, családokat. A rendezvényekkel összefüggésben országszerte és a fővárosban is forgalomkorlátozásokra kell készülni. Veszprémben a Megyeház téren kell ezekre figyelni.

Veszprémben 18 órától Porga Gyula polgármester mond ünnepi beszédet a Megyeház téren, míg a Hangvillában Csák Ferenc homokanimátor ünnepi műsora tekinthető meg 19 óra 30 perctől. 14óra 30 perckor Gyulafirátóton Czaun János városrész önkormányzati vezető mond beszédet és koszorúz emlékbizottságokkal és helyi szervezetekkel az ismeretlen katona sírjánál az Alsó temetőben.