2018. június 18., hétfő
Levente névnap

A hallgatók kötődnek a Méz Rádióhoz

Nemrég ünnepelte hatodik születésnapját a Méz Rádió. A veszprémi kereskedelmi rádióval kapcsolatos kérdéseinkre Csikesz Erika, a Veszprém Rádió Kft. ügyvezető igazgatója, illetve Hajas Bálint, a Méz Rádió stratégiai igazgatója válaszolt.

- Az elmúlt egy évben az országos kereskedelmi csatorna kiesésével jelentősen átalakult rádiós piac. Hogy alakult a Méz Rádió helyzete a piacon a Class FM internetre szorulásával?

- A vidéki rádiók szerepe mindig is kiemelkedő a helyi lakosok életében. Veszprém és térségében a 103.1 Méz Rádió hagyományosan meghatározó hírforrás és kedvelt médium a mindennapokban, és ez az országos adó kiesésével tovább növekedett. Mind a hallgatók, mind a hirdetők részéről rendkívül szoros a kötődés a csatorna iránt, hiszen a lokális igényekhez maximálisan testreszabott formában működik. A bevételek emelkedése lehetővé teszi a hosszú távú stratégiai célok megvalósítását, legyen szó a műszaki park fejlesztéséről vagy az interaktív csatornák kialakításáról és üzemeltetéséről.

- Milyen koncepció mentén változott a Méz Rádió programkínálata, arculata? Milyen rádiót szeretnének működtetni?

- Májustól kezdtük el a jelentősebb újítások bevezetését, amely folyamatnak egyik mérföldköve volt az új arculat bevezetése. Ezt egyfajta születésnapi ajándéknak szántuk a rádió fennállásának hatodik évfordulója alkalmából. A helyi kereskedelmi rádiók helyzete mindig különleges. Egyrészről meg kell felelni a hallgatók magas szintű elvárásainak, másrészről – a helyi sajátosság végett – képviselni kell egyfajta közszolgálati funkciót is a helyi eseményekre, hírekre fókuszálva. Mindezeket figyelembe véve, elsőként megvizsgáltuk, hogy melyek azok a programelemek, rovatok, amelyeket különösen kedvelnek hallgatóink. Az új programkínálat kialakításánál elsődleges szempont volt, hogy ezekre még nagyobb hangsúlyt fektessünk. Az újításokat folyamatosan vezettük be, többek közt megváltoztattuk az óraszerkezetet, a műsorvezetői megszólalások helyeit, így még dinamikusabb lett a műsor. A nap bármely szakaszában, ha a Méz Rádióra kapcsolnak, állandó műsorsávban ugyanazokkal a műsorvezetőkkel találkozhatnak az éterben, ez is egy olyan újítás, amely kiszámíthatóságot és egyensúlyt jelent a rádió életében.

Az új arculat bevezetése ennek a megújuló folyamatnak az egyik legfontosabb állomása. Azt tapasztaltuk, hogy az emberek szeretik és kötődnek a 103.1 Méz Rádió arculatához, ezért ebben az esetben is megtartottuk a tradicionális formát, mégis új színárnyalattal, modernebb külsővel rendelkezik, valamint megjelent Veszprém neve is a logóban, kiemelve a helyi kötődést. Az új arculattal együtt a honlap is megváltozott, új funkciókat, menüpontokat kapott, valamint a közösségi médiában is aktívabbak kívánunk lenni, elsősorban a hallgatók bevonásával.

Összességében a rádióhallgatók, ha minőségi zenéket és műsorokat akarnak hallani, a 103.1 Méz Rádió rádió frekvenciáján megtalálják ezt, professzionális formában.

- A 103.1 Méz Rádióban feltűntek a Sláger FM-ről ismerős hangok. Miért van szükség az átvett adásokra, és hogyan tudja a rádió megőrizni a helyi szellemiségét?

- A 103.1 Méz Rádió és a budapesti székhelyű Sláger FM egy anyavállalathoz, a Tematic Media Group-hoz tartozik. Ennek okán a két adó között kiváló szakmai együttműködés jött létre. Ez a kapcsolat olyan előnyt jelent a 103.1 Méz Rádiónak, amely sok másik lokális csatornának nem adatik meg, hiszen így Veszprémből is együtt tudunk dolgozni olyan rádiósokkal, akik 20-30 éve ismert és elismert szakemberek, akik tapasztalatukkal most már minket is segítenek.

Az együttműködés keretében olyan ismert hangok is megszólalnak a 103.1 Méz Rádióban, mint például Várkonyi Attila, azaz DJ Dominique, de említhetnénk Fehér Mariannt is, aki a Méz Portré című műsort készíti, vagy éppen Jáksó Lászlót, aki nemrég tért vissza a rádiós szakmába, és immáron Veszprémben is hallható a Ripost című, hetente jelentkező telefonos műsora.

Fontos kiemelni, hogy a 103.1 Méz Rádió hírei és programajánlói továbbra is helyben készülnek, és Veszprémben, valamint a térségben történt legfontosabb híreket, eseményeket dolgozzák fel.

- Milyenek a hallgatói visszajelzések? Milyen rádiót hallgatnának a veszprémiek?

- Örömmel mondhatjuk, hogy az eddigi tapasztalataink alapján pozitív fogadtatásban részesült a megújult 103.1 Méz Rádió. Mivel az újításokat fokozatosan vezetjük be, sok esetben konkrétan nem is fogalmazódik meg a hallgatókban, hogy pontosan mi változott a 103.1 Méz Rádió műsorában, csupán érződik, hogy egy prémium csatorna szól az éterben. Tapasztalatok alapján azonban még mindig az egyik legfontosabb érv, amellett, hogy a hallgatók a 103.1 Méz Rádió frekvenciájára kapcsolnak, hogy itt hallhatnak naprakész és gyorsan frissülő információkat lakhelyükről és az itt történt eseményekről. Ezt az értéket a jövőben is meg akarjuk őrizni és tovább erősíteni, hogy a rádiók közül továbbra is a 103.1 Méz Rádió legyen az elsődleges helyi információforrás.

- Ha jól emlékszem, annak idején hét évre nyerte el a frekvenciát a 103.1 Méz Rádió. Amennyiben így van, milyen feladatok előtt állnak, mire számítanak a következő évben?

- Egy rádió működtetése folyamatos kihívást tartogat üzemeltetői számára. Mi hosszú távon gondolkodunk és ennek megfelelően alakítjuk a beruházási döntéseinket, melyek mind a hallgatói igények alapján kerülnek meghatározásra, mind a piaci trendek és korszerű eszközök figyelembe vételével.

- Úgy láttam, hogy a Veszprém Rádió Kft. megpályázott egy székesfehérvári frekvenciát is a nyáron. Tervezik a regionális terjeszkedést? Milyen koncepció mentén állították össze a pályázati anyagot?

- A 103.1 Méz Rádió rendkívül népszerű a térségben, így adta magát a lehetőség, hogy bővíteni érdemes az elérhető hallgatói bázis méretét. Ezt a mai világban már rengeteg eszközzel meg lehet valósítani, de az analóg pályázati kiírásokat is mérlegeljük.