Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egy ország sorsát megfordító harc hősei

2017. október 6. 18:38
Az aradi vértanúk emléke előtt hajtottak fejet az egész Kárpát-medencében október 6-án. Veszprémben is több megemlékezést szerveztek.

Pártok és civil szervezetek, de természetesen az önkormányzat is szervezett megemlékezéseket a nemzeti gyásznapon a hagyományos helyszíneken: a Török Ignác utcai emléktáblánál, a kádártai temetőben és a gyulafirátóti Batthyány Lajos emlékműnél.

A két kertvárosi koszorúzáson Ovádi Péter, a Fidesz választókerületi elnöke mondott ünnepi beszédet. Mint fogalmazott, hálásak lehetünk 1848 hőseinek, mert nem hagyták, hogy a magyarokat egy idegen hatalom tartotta burokban. Legtöbben talán nem is gondolták, hogy tetteik révén másfél évszázad múlva leszármazottaik egy független, erős ország földjén állva róhatják le tiszteletüket a hősök előtt. Harcuk sorsfordító volt Magyarország történelmében. Hazánkat nem béklyózza be egyetlen idegen hatalom sem, békében élhetünk Európa szívében.

Ma szívesen fogadnánk őket babérkoszorúval és baráti kézfogással, nekik azonban a történelem egészen mást szánt erőfeszítéseikért: kötelet, kardélt és puskagolyót. Méltatlan halált azért, mert voltak elveik és szerették hazájukat. Emlékezetünkben nemcsak az aradi vértanúk, hanem a hazájukért a kegyetlen megtorlást vállaló több tízezer hőst is meg kell őriznünk.

Az aradi vértanúk nemcsak katonák voltak, hanem emberek is, emberi érzésekkel, félelmekkel és a Magyarország jövőjébe vetett bizalommal. Emberségükkel mutattak példát nekünk – fogalmazott Ovádi Péter.

168 évvel ezelőtt, 1849. október 6-án Aradon végezték ki azt a 13 katonai vezetőt, akik kiemelt szerepet játszottak a magyar szabadságharcban. Lázár Vilmost, Dessewffy Arisztidet, Kiss Ernőt és Schweidel Józsefet golyó általi, Poeltenberg Ernőt, Török Ignácot, Lahner Györgyöt, Knezić Károlyt, Nagysándor Józsefet, Leiningen-Westerburg Károlyt, Aulich Lajost, Damjanich Jánost és Vécsey Károlyt kötél általi halálra ítélték. Ugyanezen a napon Pest-Budán kivégezték az első felelős miniszterelnököt, Batthyány Lajost.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.