Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C

Merre visz a kütyüút?

2017. szeptember 28. 4:30
Zajszűrő fülhallgatók, óriás felbontású kijelzők és 3D-ben fotózó mobilok. Megnéztük, hogy idén milyen főbb technológiai újításokat mutattak be a kütyügyártók.

Mint minden évben, 2017-ben is az almás termékek körül volt a legnagyobb médiafelhajtás, ami az új telekommunikációs/kütyüs/bármilyen okos eszközök bejelentését illeti. Origónak számít nem vitás, de azt, hogy megérdemli-e, döntse el ki-ki maga.

Ez a cikk azt próbálja röviden bemutatni, hogy mi van az almán túl, azaz milyen technológiai újítások és térhódítások várhatók a mobilok, laptopok és a multimédia piacán a jövőben.

Az íráshoz Las Vegas-i CES-t (Consumer Technology Association) a berlini IFÁ-t vettük alapul. Ezek azok a kiállítások, ahol ugyan sok szép csillogó dolgot mutatnak be minden évben, azonban sosem lehet tudni, hogy ezek közül melyek lesznek azok, amelyek tömeggyártásba, illetve forgalomba kerülnek. Az ilyen kütyüshowkon bemutatott eszközök jó pár kivétellel ugyan, de csúcstermékek, új koncepciók és prototípusok. Ilyenkor rendszerint több ezer terméket bemutatnak, azonban mi csak azok közül szemezgettünk, amelyek közvetlenül a hétköznapjainkat is befolyásolhatják. Mert megcsinálták ugyan a hamis gyógyszereket és romlott ételeket felismerő okostelefont, a racionalitás talaján maradva nem valószínű, hogy hónapokon belül tömegesen lehet majd kapni bármelyik műszaki szaküzletben.

Vezeték nélküli és zajszűrő fülhallgatók

Trendnek számít, hogy az eszközökről lassacskán kezdenek eltűnni a jack csatlakozók, helyüket pedig a Bluetooth-os megoldások veszik át. Az Apple tavalyi fejbedugós, vezeték nélküli fülhallgatója után idén a Sony is kijött egy saját megoldással: nyakpántra helyezte a fülhallgatóit, így sugároz az elmondások szerint kiváló minőségű zenét viselőjének.

Az eszközben egy aktív zajszűrő is helyet kapott, ami aszerint állítja a hangzást, hogy kívül milyen környezeti zajokat érzékel a szenzor. Kérdés az, hogy a nyakpánt nem lesz-e zavaró például egy nagykabátos-pulóveres időben, ahol fel-le kell venni a rétegeket. Képen jól néz ki, a gyakorlatnál majd kiderül.

Óriás felbontású televíziók és monitorok

Ebben a szegmensben az évek óta tartó minél vékonyabb, és nagyobb televíziók építési láza folytatódott idén is. Néhányan érdekességként bemutattak hajlítható anyagból készült, szinte átlátszó kijelzőjű megoldásokat is, bár ezek inkább csak koncepciónak számítanak mindaddig, amíg el nem hitetik a vásárlókkal: van értelme a kijelzők összevissza görbítésének.

Az LG egyébként több új televíziót is bemutatott idén. Az egyik legérdekesebb újdonságuk a 3 milliméternél (pontosan 2,57mm) is vékonyabb eszközük, mely így már nem éri el az okostelefonok vastagságát.

Persze ezek mindegyike tudja már a 4K, HDR, full hd, és az egyéb felbontások megjelenítését. A Panasonic és a Samsung közösen idén egy majdnem 2 méter átmérőjű, OLED-es monstrumot vitt el az IFÁ-ra, amely a HDR10+ képminőséget tud produkálni. A Sharp Aquos nevű terméke ezen is túltesz, ugyanis 8k-s azaz 33 millió megapixeles felbontásra képes. Az ára is jó borsos, nagyjából 100 ezer dollárba, azaz majdnem 26 millió forintba kerül.

Ami a monitorokat illeti, a tévékhez hasonlóan itt is a hatalmas felbontás számít újdonságnak. A Philips a Dell januárban bemutatott 8k felbontású monitorjának piaci bevezetését lépte meg szeptemberben. Úgy tűnik, a monitorokból egyelőre nem nagyon lehet többet kihozni.

A káva nélküli és duplakamerás okostelefonok

A saját rendezvényeiken kívül a szeptember elején véget ért IFÁ-n idén is szép számmal mutattak be telefonokat a gyártók. A legtöbb márka nem meglepő módon egyre erősebb processzorokkal és jobb kijelzőkkel látta el készülékeit. A pontosabb és mélyebb képek készítése érdekében a duplakamerákkal felszerelt mobilok nem számítanak túl nagy újdonságnak, a felsőkategóriás eszközök majdnem mindegyike tudja ezt. Az új trend talán a káva,-és gomb nélküli eszközök bemutatása, amely azon kívül, hogy nagyobb megjelenítést tesz lehetővé, nem sok gyakorlati hasznot eredményez. A 3D-s fotózás megjelenése lehet még érdekes okostelefon fronton, az Apple és a Sony készülékei is tudják ezt. Segítségükkel pontosabb és realisztikusabb képeket lehet alkotni tulajdonosáról vagy a környezetről.

A Huawei vezérigazgatója szerint ezek az újítások kezdenek unalmassá válni, és hamarosan a digitális eszközök egy új evolúciós korszakába képünk, ahol az okostelefonokok után a mesterséges intelligenciára alapuló telefonok jönnek. Szerintük a jövő telefonjai fejlett kameráiknak és mikrofonjaiknak köszönhetően folyamatosan monitorozzák majd a környezetet, hogy valódi asszisztensünként működjenek. Ezek inkább lesznek önmagunk kiterjesztései mint egy személyes eszköz. Ebben a kategóriában hatalmas potenciál van, hogy pontosan mire tudjuk majd ezeket használni, még a jövő zenéje.

Okosórák, fitnesz karkötők

Ezek már szinte nem is számítanak újdonságnak. Folyamatosan mérik viselőjük pulzusszámát, lépéseit, szinkronizált eszközük adatait. A gyártók a színesebb, erősebb és strapabíróbb modelleken kívül nemigazán tudtak idén újdonságot felmutatni. Ebben a kategóriában inkább az figyelhető meg, hogy egyre több gyártó hozakodik elő saját verziójával. Míg pár éve csak a Samsung és az Apple körül forgott a világ, ma már az LG, a Motorola, az Asus és az Acer is gyárt saját órát. Érdekesség talán, hogy a Garmin elindította a Garmin Pay-t, ami támogatni fogja a Visa és MasterCard kártyákat, így majd fizethetünk is velük.

Természetesen a fent említett négy kategória csak a jéghegy csúcsa, hisz számos olyan érdekességet mutattak még be idén, amelyek itthoni elterjedésére még valószínűleg várni kell, és egy kicsit furcsának is tűnnek. Ilyen például a Panasonic robothűtője, -mely hívásra oda megy, ahova hívják- inkább látszik luxusnak, mint értelmes megoldásnak. Az otthoni asszisztensek és robotok, amelyek bébiszitterként, reptéri idegenvezetőként és tanárként is szolgálhatják majd az emberiséget már létezik, azonban úgy tűnik, egyelőre idegenkedünk tőlük, és még mindig túl drágák ahhoz, hogy tömegesen gyártsák őket.

Ge. Á.
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.