2018. június 18., hétfő
Levente névnap

Végre történhet valami a piarista gimnáziummal

Turisztikai funkciók és bírósági irodák is költözhetnek az egykori piarista gimnázium épületébe.

A várban található épület Veszprém történelmének egyik kiemelkedő jelentőségű helyszíne, az elmúlt évtizedekben azonban folyamatosan romlott az állapota, a Közgazdasági Szakközépiskola elköltözése, 2008 óta pedig lényegében üresen áll. Az épület sorsát már sokszor sokféleképpen próbálták meg rendezni: tíz éve még az értékesítése volt napirenden, aztán az önkormányzat inkább saját tulajdonában szerette volna kezelni az áldatlan állapotokat – erre azonban mindeddig nem volt elérhető forrás.

A szeptemberi közgyűlésen azonban már konkrét döntések születtek, amelyek nagyban meghatározzák az épület sorsát.

fotó: wikipédiafotó: wikipédia

Egyfelől a Veszprémi Törvényszék használná az ingatlant, 2018-tól ugyanis regionális közigazgatási bírósági centrumokat hoznak létre, és Veszprém is egy ilyen, több megyére kiterjedő hatáskörrel működő hivatal székhelye lesz. Az új hivatal azonban – ami több új bíró foglalkoztatását teszi szükségessé – nem fér el a Törvényszék épületében, míg az azzal szomszédos egykori gimnázium éppen megfelelne a célra. Annál is inkább, mert az állam részéről látszik a szándék arra, hogy forrást is biztosítson az új bíróságok elhelyezésére, ami révén az önkormányzat végre javíthatna az épület állapotán. A bíróság ingyenesen használhatja majd az ingatlant.

De az önkormányzat más funkciót is szívesen látna az épületben. Már évekkel ezelőtt, a kulturális negyed koncepció részeként meghirdette a városvezetés, hogy panorámaliftet szeretnének létrehozni a vár keleti oldalán. Ez a projekt most élesedik, a szeptemberi közgyűlésen ugyanis döntöttek a tervpályázat kiírásáról, amire 6,5 millió forintot biztosítottak a jövő évi költségvetés terhére. Várhatóan a tél végére eldől, milyen terv alapján építik fel a létesítményt, a forrás előteremtése és a közbeszerzési eljárás lefolytatása miatt azonban valószínűleg a kivitelezésre 2019-ig várnunk kell.

Fotó: wikipediaFotó: wikipedia

A panorámalift több problémát is megold majd egyszerre: egyrészt könnyebben megközelíthetővé válik a vár, amit most csak lépcsőkön vagy az Óváros tér felől meredek domboldalon lehet elérni – egyik sem kedvező a mozgásukban korlátozottaknak vagy a babakocsival érkezőknek. Másrészt a beruházás révén javulhat a közvetlenül a vár alatt húzódó Deák Ferenc utca képe is, amit korábban romos épületek, most pedig gazzal benőtt telkek csúfítanak. Itt busz várakozóhelyeket alakítanának ki, ahonnan két, egymás mellé telepített, 20 fő kapacitású lifttel vagy felvonóval érhetik majd el a turisták a Vár utcát. A liftek elérését egy fogadóközponton keresztül biztosítanák, melyben turisztikai információs pont, vendéglátás, gyermekmosdók, akadálymentes vizesblokk és felnőtt mosdók kapnak helyet, az udvarán pedig játszóteret alakítanak ki.

Mi az ötlet megszületésekor a budavári siklót álmodtuk a várba (illusztráció)

Harmadrészt pedig, és itt visszatérhetünk az eredeti témánkhoz, a lift felső vége a piarista gimnázium kertjében lenne, ahonnan vagy az épületet megkerülve, vagy azon keresztül válna elérhetővé a vár. Az épületet így turisztikai funkciókkal is erősíteni kellene, hiszen a Hősök Kapuja mellett ez lesz a másik fogadóterület a várba érkező turisták számára.

Hogy pontosan milyen formában, mekkora forrásból és mikorra újulhat meg a szebb napokat is megélt egykori iskolaépület, arról a következő hónapokban, az események előrehaladtával részletesen beszámolunk majd.