2018. június 18., hétfő
Levente névnap

Ismét forró pite a Facebook és a cenzúra kapcsolata

A közösségi média-óriás szerint továbbra is gyűlöletbeszéd mindaz, ami szembe megy a globalista agendájukkal.

„A Facebook jelenleg 288 ezer olyan posztot töröl minden hónapban, melyet "gyűlöletbeszédnek" tartanak. Azonban senki sem tudja, hogy pontosan mit is értenek "gyűlöletbeszéd" alatt. (...) "A Facebook több emberi beszédet kontrollál, mint bármelyik kormány jelenleg vagy a múltban." Úgy járnak el, mint egy hatályos jogrend - azonban a törvénykönyv titkos”- mondja Robert Spencer író és blogger akit az USÁ-ban leginkább az iszlámkritikus nézetei miatt ismernek.

Spencert ezév februárja óta éri az a vád a Facebook és a Twitter szerint, hogy posztjainál a gyűlöletbeszéd vezérli. Oldalait egyik napról a másikra kezdték el cenzúrázni, honlapjainak látogatottsága azóta töredéke a korábbiaknak:

A valóság csupán az, hogy írásaival és bejegyzéseivel rámutat az iszlámmal kapcsolatos téves elképzelésekre, és bemuatja, hogy valójában mi az, ez pedig kényelmetlen az oldal üzemeltetőinek. Ahogy fogalmaz, a kritika valószínűleg a Facebook globalista szemléletébe nem fér bele. A dolog pikantériáját az adja, hogy az iszlám soha nem tűrte a kritikát, és úgy tűnik- ahogy azt már egy korábbi írásomban is összefoglaltam- a Facebook aláfekszik az saríának.

A saríáról gyakran mint törvényről, a saría törvényéről beszélnek. Holott a saría jóval több egy jogrendszernél. Tárgyalja a teológiát, az imádkozást, a jótékonykodást és a böjtölést is. Nincs az életnek olyan területe, amit ne érintene a saría. Magában foglalja a szexuális viselkedést, meghatározza, hogyan kell köszönni, vagy hogyan kell megírni egy végrendeletet. Az egyik legfontosabb dolog a saríával kapcsolatban az, hogy Allah törvényének tekintik, ami felsőbbrendű az ember alkotta törvényekkel szemben-CSPII.

Ide kapcsolódik, hogy Zuckerbergék korábban jelezték, hogy afféle „gondolat-rendőrségként” segítenek a pakisztáni kormánynak kiszűrni azokat a tartalmakat, amelyek az iszlámot merik kritizálni. A Facebook azóta az EU-t is biztosította arról, hogy segítenek kiszűrni a „kényes” tartalmakat.

Az EU-parlamentben hasonló a helyzet

Brüsszelben tavasszal vezettek be egy olyan házszabályt, amely kimondja, hogy a házelnök megszakíthatná a parlamenti viták élő közvetítését, el is némíthatja, sőt akár 9000 eurós pénzbüntetésre is ítélheti azt a felszólalót, aki rasszista, gyűlölködő vagy becsületsértő hangnemet üt meg, vagy úgy viselkedik. Ezen kívül a parlament elnöke arról is dönthet, hogy a videós archívumból is kivágatja a "problémás" részeket.

A 165-ös szabállyal a gond az, hogy nincs benne pontosan definiálva, mi számít rágalmazásnak, idegengyűlöletnek, vagy milyen magatartás esetén nézhet szankciók elé az, aki elmondja véleményét.

A szabály egyesek szerint egész orwelli, míg mások joggal gyanakodnak arra, hogy ez is egy ügyes fegyver ahhoz, hogy az EP elhallgattassa azokat a választott képviselőket, akik nem értenek egyet az Európai Unió iránymutatásaival. Az is aggasztó, hogy a 165-ös szabályt úgy fogadták el, hogy politikusberkekben nem is nagyon volt ellene tiltakozás, simán beleegyeztek az öncenzúrába, a mainstream médiában is alig-alig lehetett róla olvasni.

Kísérteties a hasonlóség az EU és a Facebook törekvései közt nemde?

Az Index egy hete közölt hosszú írást hasonló témában. A cikk egyebek mellett azt is taglalja, hogy a Szilícium-völgy valóban a liberális elfogultság fellegvára, ahol nem tűrik meg az ellenvéleményeket:

„Sokak szemében ezt támasztotta alá a Google fejlesztőmérnökének kipenderítése: miután ő a belső levelezőlistáján felvetette, hogy a cég ideológiai buborékban él, bírálta a nők pozitív diszkriminációját, és a nemek közötti biológiai különbségekről beszélt, vita helyett kirúgták – amivel azonnal a túlzott politikai korrektség áldozata és az antipíszí mártírja lett.

„Liberális cenzúra”, „kettős mérce”, „píszí-diktatúra”: az ideológiai elnyomás víziója szerint a Facebook, a Google és társaik egyoldalú virtuális valóságot építenek, lám, az elmúlt hónapokban hányszor mentek neki Trumpnak is – mostanában a charlottesville-i összecsapások, a transzgender katonák vagy éppen a papírok nélküli bevándorló gyerekek miatt”- írja mindezt úgy az Index, hogy alapvetően ők szintén inkább a balliberális oldalhoz húznak, mint a konzervatív megközelítéshez.

Az még csak hab a tortán, hogy bár tagadja, de Zuckerbergről egyre többször olvasni, hogy indulna az USA következő elnökválasztásán. És ha valaki, akkor ő az, aki nem csak az USA polgáraihoz, hanem gyakorlatilag mind a kétmilliárd Facebook-felhasználóhoz elérne, és kénye-kedvére alakíthatná azt, hogy az emberekhez mi jusson el. Mert tetszik vagy nem, de mára a Facebook vált magává az internetté. Ez pedig több veszélyt jelent magában, minthogy macskás-filterekkel feldobott szelfiket küldjünk egymásnak unalmunkban. Félő, hogy a magánvélemények, és az egyszeri polgár esetleg rendszerkritikus gondolatai is könnyen a techóriás áldozatává válnak. Ez utóbbi szerencsére még csak utópia, bár állítólag a gondolatrendőrség előfutárai Magyarországon is előszeretettel tisztogatnak.

Címlapfotó: Getty Images