2018. június 18., hétfő
Levente névnap

Gondolkozz alfában, cselekedj bétában!

  • Hétvezér
  • 2017.09.21
    04:32
  • képek: joportal.hu, franciaboglarka.hu, sokszinuvidek.hu, azuton.hu
Az agykontroll témája kimeríthetetlen. Ez az írás csak egy szubjektív kivonat, esetleg kedvcsináló kíván lenni.

Egy éve voltam agykontroll tanfolyamon. Nagyjából arra számítottam, mint mindenki, aki jelentkezik egy ilyen tanfolyamra: természetesen megváltom a világot, és megteremtek mindent, amit elképzeltem. Agykontroll tanfolyamon lenni nagyon jó. Egyrészt két egymást követő hétvégén, négy egész napra ismeretlen emberekkel vagyunk „összezárva”, akik ugyanolyan célból ülnek ott, és arra a négy napra közösséget alkotnak, az agyak összekapcsolódnak. Szól a relaxációs zene, meditációk követik egymást, a középpontban az agykontrollos technikák elsajátítása áll. Sokan úgy ültek a tanfolyamon, hogy már ismétlőként jelentkeztek, akkor nem értettem, miért kell ezt kétszer vagy többször elvégezni. Most, egy év távlatából már látom, hogy mi az oka. Az ember az elején nagyon lelkes, hetekig próbálgatja a megtanult technikákat, aztán hónapról hónapra elhanyagolja őket, tisztelet a kivételnek.

Az agykontroll technikája José Silva nevéhez fűződik, oktatása Magyarországon összeforrt Domján László és családja nevével.

Mi a módszer lényege?

Az agykontroll módszerének állítása, hogy nem használjuk ki agyunk lehetőségeit, és pontosan arra szólít fel, hogy jobban használjuk azt ki. Ellazult állapotban, ébrenlét és alvás határán sokkal befolyásolhatóbbá válik agyunk, és azon keresztül a testünkre is nagymértékben hathatunk gondolatainkkal, szavainkkal, képzeletünkkel. Amit a tanfolyam során többször hangsúlyoznak, hogy az agyunk nem tud különbséget tenni a valóság és a fikció között. Amit többször elképzelünk, az egy idő után valósággá válik. Sokszor elmondták nekünk: ha akarsz valamit, tégy úgy, mintha már a tiéd lenne. Egyszerűen csak el kell fogadni, hogy teremtő lények vagyunk…

Mi az alfa állapot és hogyan érhető el?

A tanfolyamon segítenek az alfa állapot elérésében, megtanítják a módszert, aminek lényege a csukott szem, a visszafelé számlálás, közben a számok többször elképzelése. Nyugodt, kellemes, enyhén lebegő érzés fog el, az agyhullámok lelassulnak, amikor alfában vagyunk. Amikor cselekszünk, agyunk figyel és koncentrál, dolgozik, béta állapotban vagyunk. Az alfában lelassul az agytevékenység, a tudatunk kitágul. Ahogy mélyebbre jutunk a relaxációban, elérjük a théta állapotot, már majdnem az alvás szintjére érünk, de még nem alszunk. A théta állapot gazdag képeket, emlékeket hoz elő és ebben az állapotban rendkívül fogékonyak vagyunk. Ez már a mély meditáció állapota, a tudatalatti küszöbe. A mély alváshoz pedig a delta hullámok társíthatók. Az agykontroll tehát elsősorban az agy alfa állapotával „játszik”.

Milyen agykontroll technikák léteznek?

A lista hosszú. Megtanulunk egy olyan technikát, ami segítségével agyunk percre pontosan akkor ébreszt fel bennünket ébresztőóra nélkül, amikor akarunk. Megtanuljuk, hogyan lehet testünkön gyorsan elállítani a vérzést, ha baleset ér minket, vagy hogyan lehet megszüntetni nagyon gyorsan a fájdalmat. Megtanuljuk a gondolatüzenet küldés technikáját. Az elmetükre technikát akkor használjuk, amikor egy konkrétan megfogalmazott célt akarunk elérni. Alfa állapotban elképzeljük a jelenlegi helyzetet, a problémát egy fekete keretes tükörben, majd kicsit arrébb toljuk a tükröt képzeletbeli képernyőnkön és megjelenítjük az elérni kívánt állapotot egy új, fehér keretes tükörben. A tükörben azt az állapotot látjuk, amikor már sikerült elérni célunkat.

A sikertörténetekből rengeteg youtube-videó született, álljon most itt egy hölgy példája, aki több sikert is elért agykontrollal.

Az agykontrollra sok mindent lehet mondani, a legtöbb negatív vélemény annak ismerete hiányában születik. Javaslom mindenkinek, hogy próbálja ki, legyen kitartó, és nem fog csalódni.