Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

A dédapám megoldatlan problémáját hurcolom

2017. szeptember 18. 4:30 // Forrás: képek: hellingercsaladallitas.hu, csintegrada.com, www.mocznik.hu, www.easy-dna.com
Bert Hellinger a 80-as években kezdte el a családállítás kidolgozását. Lényege, hogy sorsunk, életünk elválaszthatatlan a családtagjaink életétől, sorsától, és a családtagok együttese, a család is rendelkezik egy lélekkel, amelynek megvannak a működési mechanizmusai.

Sokszor előfordul, hogy a XXI. századi ember nem találja testi-lelki bajainak megoldási lehetőségeit. Ilyenkor érdemes mélyebbre ásni. Ezek a problémák ugyanis gyakran visszavezethetők korábban élő családtagjaink betegségeire, mintáira, megoldatlan problémáira, amiket tőlük örököltünk, úgy is mondhatjuk, hogy az ő sorsukat visszük tovább.

Hellinger azonban nemcsak a családra mint szervezetre fogalmazta meg és alakította ki rendszerét, hanem messzebbre látott. Az általa megragadott törvényszerűségek a családon túl más csoportokra is alkalmazhatóvá váltak, így vezette be a szervezetállítás fogalmát. Gondoljunk itt egy munkahelyi csoportra, egy baleset „résztvevőire” vagy a csoportos meditációra stb.

Érdemes bevezetni a morfogenetikus mező fogalmát, aminek az a lényege, hogy minden összefügg mindennel, ez egy láthatatlan, ám nagyon is eleven információs, emlékező mező. Lényege, hogy minden, ami eddig megtörtént az emberiséggel, és rossz is benne van a „levegőben”, és az emberek tudatában és tudatalattijában is leképeződik. A morfogenetikus mező azonban ennél jóval összetettebb, külön tárgyalást érdemel.

A Hellinger-féle családállítás lényege az, hogy ebből a mezőből információkat „kérdeznek le”. Ezen keresztül érthetővé válnak bizonyos bajaink, betegségeink, és a legfontosabb, hogy általa ezeket a terheket letehetjük.

Hellinger szerint a családi lélekben szigorú törvények uralkodnak. Az első az odatartozás joga: tehát mindenki egyenlő tagja a családnak. Ez sokszor sérül, például, ha valakit kitagadnak, vagy valakiről azt mondják, hogy szívinfarktusban halt meg, holott öngyilkos lett, így pontosan a sorsát iktatják ki. A második a hely törvénye, mely szerint mindenkinek megvan a meghatározott helye egy családban, például a szülők és a gyerekek nem cserélhetnek helyet. Az is sérülést okoz a rendszerben, ha a gyerek túl korán válik felnőtté, és kimarad a gyerek-szerep. A harmadik a kiegyenlítődés törvénye. Ha a tagok közül valakivel valami rossz történt, akkor másvalaki, rendszerint egy később született elkezd ugyanúgy élni, érezni és viselkedni, mintha az a rossz dolog vele történt volna meg, mintha azt mondaná: „ha te nem lehettél boldog, akkor én sem leszek az”.

Mivel ilyenkor az okok nem a saját élettörténetben vannak, mindaddig eredménytelenek maradhatnak a testi és lelki kezelések, amíg a fenti rejtett, tudattalan fogadalom a napvilágra nem kerül, és fel nem oldódik.

Mikor ajánlott?

- gyerekkori hiányok
- párkapcsolati problémák, kudarcok
- súlyos testi betegségek
- érthetetlen depresszió
- függőségek
- szorongás, pánik, evészavarok, alvászavarok
- teljesítménybeli nehézségek
- munkahelyi problémák
- nehéz élethelyzetek

A családfelállítás során a problémával küzdő személy családtagjait más emberek képviselik. A személy elrendezi őket a térben úgy, ahogy ő a családját látja. Ezek után a terapeuta megkérdezi a képviselőket, hogyan érzik magukat a helyükön, s a kapott válaszok alapján módosításokat végez – megváltoztatja némelyikük helyzetét vagy helyét, illetve újabb személyeket állít be – egészen addig, amíg mindannyian jól nem érzik magukat. Az így kapott felállás azután megmutatja a kiutat a problémából. A családállítás meghatározó élmény, a résztvevők elkezdik érezni, átvenni a képviselt személyek érzéseit, úgy, hogy nyilvánvalóan semmi közük az adott emberhez, az információt tehát le lehet „hívni”.

Az alábbi videón a fiú kényszeres menekülési problémával küzd, amiről kiderül, hogy dédapjához kötődik, ő nem tudta ezt megoldani saját életében, s ezt a problémát a dédunoka is tovább vitte, „örökölte”.

A családállítás rendkívül hatékony, azonban körültekintőnek kell lennünk, ha úgy érezzük, bele akarunk vágni. Érdemes olyan családállítás vezető szakemberhez fordulnunk, aki alapos képzésen esett át és kellő tapasztalattal rendelkezik.

Tokos Bianka
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.