Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Feledy Gyula Zoltán / Reflexió

2017. szeptember 4. 15:27
Művészetek Háza Veszprém / Dubniczay-palota – Várgaléria Megnyitó: 2017. szeptember 09., szombat 11 óra

A kiállítást megnyitja: Dr. Géger Melinda művészettörténész,
a Kaposvári Rippl-Rónai Múzeum Művészettörténeti Szakágának vezetője
Közreműködik: Dés László zeneszerző, előadóművész
A kiállítás kurátora: Hegyeshalmi László képzőművész

Haász István képzőművész így ír Feledy Gyula munkásságáról:

„…Feledy Gyula festői munkásságának a legfőbb szereplője a szín. Első látásra csak színfelületeket látunk. A szín következetes, radikális használatát. Nem valami látvány visszaadásáról, nem valaminek a leképezéséről van itt szó. Ha valami, akkor ennek a valami újnak a létrejöttének vagyunk a részesei. S ekkor jön a rácsodálkozás, hiszen itt „csak” a szín van jelen. De nem csak a színnek van itt szerepe ezekben az alkotásokban, hanem annak a megformált felületnek, annak a tárgynak is, amire fest a művész. A felület titokzatos szépsége mellett a képek oldalain lecsorgó festék brutális természetessége adja azt a feszültséget, ami egyben a jó kép tartozéka. Tessék ezt is tudom! Tessék így is lehet! Azután a tökéletes lakk felületek alatt a véletlen ecsetmozgások által kialakult foltok, felületek kompozíciói adnak meditációra alkalmat.

A szín ilyen egységes használatát a kortárs művészettörténetben monokróm festészetnek nevezik. Ennek a festészeti irányzatnak nagy elődeit már ismerjük, Mark Rothko, Yves Klein példái mai napig hatnak a kortársakra.
A magyarországi monokróm festészeti törekvések szintén adtak szakmai támogatást Feledy munkásságához. A Műcsarnok nemzetközi monokróm kiállítása, a Szépművészeti Múzeumban kiállított Vass László Gyűjteményből levő monokróm művészek munkái csak erősítik és igazolják Feledy Gyula alkotói elhívatottságát...”

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.