Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Balkáni táncok a Nemzetközi Folklóresteken

2017. augusztus 17. 3:01 // Forrás: fotó: VMK Veszprém
Tegnap este tovább folytatódott a Nemzetközi Folklórestek programja: a közönség Grúzia, Bosznia-Hercegovina és Törökország néptáncával ismerkedhetett meg. A csoportok idén a székesfehérvári Királyi Napokról érkeztek.

Az első naphoz hasonlóan tegnap is sokan gyűltek össze az Óváros téren, hogy elmerüljenek a balkáni néptánci hagyományokban. Tegnap este három ország néptánca került középpontba: fellépett a grúziai Folk Dance Ensemble Mangi, a Bosznia-Hercegovinát képviselő Sveti Sava, és a török Atafolk néptáncegyüttes. A közönség nagy lelkesedéssel fogadta a tánccsoportokat, sokan nem is tudtak egy helyben maradni, jártak a lábak az előadások alatt. A táncosok széles mosolyát a közönség is viszonozta. A sok-sok színes elem mellett az volt számomra a legfontosabb észrevétel, hogy milyen örömmel táncolnak a fiatalalok, és tánc közben milyen mélyen átélik és kifejezésre juttatják származásukat.

A grúziai Folk Dance Ensemble fiútáncosai fekete, a lányok fehér színű ruhában táncoltak. Ahogy a bevezetésben elhangzott, táncuk a nő-férfi kapcsolat dinamizmusát próbálta visszaadni, aminek a lényege a boldogság. A lányok és a fiúk felváltva léptek színpadra, hol lassabb, hol gyorsabb ütemekre táncolva, szoros összhangban. A háttérben pedig dobok adták a ritmust.

A Bosznia-Hercegovinából érkező Sveti Sava néptáncegyüttes erőteljesebb színekben pompázott. Náluk a tánc és az ének felváltva kapott szerepet. Gyönyörű szólóhanggal kezdődött az előadás, és a magányos hanghoz a többiek is csatlakoztak. Erőteljes hangjuk és táncuk betöltötte a teret.

Az Atafolk néptáncegyüttes fellépésén keresztül kirajzolódtak a török néptánc legfontosabb jellemzője: a hiedelemvilágok találkozása. Mint ahogy a többi táncnál, az előadás több formációból állt össze: körök, félkörök, egyenes sorok követték egymást. Gyakoriak voltak a duplázott lépések, a karok magasra emelése, a forgások és a magasba ugrások.

Tokos Bianka
további cikkek
Rockzene történelmi környezetben Rockzene történelmi környezetben Harmincnál is több zenekar ad élő koncertet az idei Rock Palota Fesztiválon, amelyet június 14-én és 15-én rendeznek meg Várpalota történelmi központjában, a Thury-várnál. A kétnapos, ingyenes rockzenei rendezvényen olyan országos hírű bandák is fellépnek, mint a Mobilmánia vagy épp az Akela. 2024. március 19. 9:34 Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Hétfő délután a Budapest Music Centerben ismertették a 2024-es fellépők neveit. Ahogy azt már megszokhattuk, megint ígéretes a névsor az egyébként húszéves fesztiválon. 2023. december 4. 17:55 Bejelentették a 2024-es Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit Bejelentették a 2024-es Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit Az ünnepi készülődés jegyében a szervezők bejelentették a 2024. augusztus 1-3. között meghirdetett 12. Paloznaki Jazzpiknik első nagyszínpados fellépőit. 2023. november 29. 11:57 Memoár egy álomról: jubileumi könyvvel és filmmel jelentkezett a VeszprémFest VeszprémFest Memoár egy álomról: jubileumi könyvvel és filmmel jelentkezett a VeszprémFest Veszprémben az álmok valóra tudnak válni. Még akkor is, ha olyan hihetetlennek tűnő álomról van szó, mint az, hogy arénákat megtöltő világsztárok muzsikáljanak egy relatíve pici város ékes terein. Húsz év koncertjei, a VeszprémFest rá a példa, melynek legizgalmasabb pillanatait most könyvben és filmen is felidézhetjük. 2023. november 24. 17:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.