Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Alfától az ómegáig

2017. augusztus 6. 5:27
Auer Lipót életművéhez személyesen is köthető szerzeményekkel és előadókkal zárul ma az Auer Fesztivál.

Az i-re a pontot Ránki Dezső és a Keller Kvartett kezdi megrajzolni Csajkovszkij azon szextettjével, melyet éppen maga a mester, Auer Lipót mutatott be és vitt sikerre. A Keller Kvartett a kortárs magyar vonósnégyes kultúra egyik legismertebb reprezentánsa, akik játékukkal több nemzetközi verseny zsűrijét is lenyűgözték már.

Hozzájuk csatlakozik Ránki Dezső, aki már évek óta töretlenül halad előre a maga által kijelölt úton. Nagy koncentrációval és teljes beleéléssel előadott darabjait mindig nagy áhítattal hallgatja a közönség, Ránki pedig teljesen alárendeli magát a zenének. Az Auer Fesztivál záró napján a Keller Kvartettel kiegészülve Schumann csodálatos Esz-dúr zongoraötösét kelti majd életre a Hangvilla nagytermében 17:30-kor kezdődő koncertjük második felében.

Záróakkordként aztán Prokofjev g-moll hegedűversenyének dallamai csendülnek fel Vadim Repin és a Mendelssohn Kamarazenekar előadásában. Repin Auer nagy csodálója, s Maxim Vengerov mellett a veszprémi születésű hegedűművész által megteremtett és világsikerre vitt orosz hegedűiskola leghíresebb megszemélyesítője napjainkban. Játékát tüzes szenvedély, kikezdhetetlen technika, líraiság és érzékenység jellemzi – nem csoda, ha képes volt a Queen Elizabeth Nemzetközi Hegedűversenyen valaha volt legfiatalabb versenyzőjeként nyerni.

21 órakor kezdődő koncertjén ugyancsak páratlan élményekkel szolgál majd, ahol az egykor Pierre Rode által használt, 1733-ban készült Stradivariuson szólaltatja meg Prokofjev melódiáit.

Bertalan Melinda

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.