2018. június 20., szerda
Rafael névnap

Navracsics: Mádl Ferenc maga volt a mértékletesség, a türelem és a polgári lét

Mádl Ferencről, a község szülöttéről, az unióról és a régió jövőjéről is beszélgettek péntek este a másodszor megrendezett Bándi Estéken.

Bánd község önkormányzata, az ITTMOST Egyesület és az Utas és Holdvilág Antikvárium második alkalommal szervezte meg a Bándi Esték nevű kulturális és közéleti témájú pódiumbeszélgetést. Navracsics Tibor uniós biztos Molnár Sándorral, az antikvárium tulajdonosával beszélgetett Mádl Ferencről, az Európai Unióról és a Balaton-felvidék jövőjéről.

A politikus az egykori köztársasági elnökkel való első emlékeinek felidézésekor elmondta, diákévei alatt Mádl Ferencet, a volt jogoktatót már az ELTÉ-n is csak a legnagyobbakkal emlegették együtt. „Számomra mindig olyan ember volt, mint aki az oktatás, az egyetem és az értelmiségi lét lényegét minden egyes találkozásunkkor képviselte.”

Molnár Sándor kérdezett Navracsics TibortólMolnár Sándor kérdezett Navracsics Tibortól

Mádl Ferencnek, mint oktatónak óriási felelőssége van a következő generációk nevelésében. Mióta Európa-szerte válságban vannak a családok, az oktatókra olyan felelősség hárul, melyeknek nem tudnak megfelelni. Az elmúlt három év terrorcselekményei kapcsán készült megrendelt kutatások is bebizonyították, hogy az erőszakos cselekedeteket olyan migráns hátterű szülők gyermekei követték el, akik csonka családokból származtak. Ezek a fiatalok végigjárták az adott ország oktatási vertikumát, mégis szembefordultak a társadalommal. Mivel nem tudnak azonosulni az apa-szereppel, olyan távoli terrorszervezetekhez fordulnak, amelyekről úgy gondolják, hogy megfelelő értékeket adhatnak számukra.

„A valódi értékeket az ember a családtól tudja megtanulni, de a tanárok közül is csak olyan adhatja át a megfelelő viselkedésmintákat, aki maga is képviseli és sugározza magából a mértékletességet, az arányosságot, a türelmet, és a polgár létet. Mádl Ferenc pedig ilyen ember volt”

- mutatott rá az uniós biztos.

Az Európai Unió Navracsics szerint a huszadik század legnagyobb vívmánya, mely kiemelte a kontinens országait a két világháború utáni gyűlölködéséből, Magyarországot pedig a kommunizmusból. Úgy látja, bár Magyarország mellett az unió is rengeteg hibával küszködik, de ha megőrizzük hitünket benne, hazánknak is lesz jövője. „Ha az Európai Uniónak lesz jövője, Európának is lesz. Ha nem, Magyarországnak sem lesz jövője”-fogalmazott.

A kép bal szélén Mádl Dalma, Mádl Ferenc özvegye, mellette Ovádi Péter veszprémi önkormányzati képviselőA kép bal szélén Mádl Dalma, Mádl Ferenc özvegye, mellette Ovádi Péter veszprémi önkormányzati képviselő

Európa fájdalmas viták előtt áll: ami a migráció kapcsán zajlik nyugat és a közép-keleti országok között, egy mély és fájdalmas konfliktus, de mégis olyan, mint amikor kezd létrejönni egy közösség. A viták eldönthetik, hogy tagjai tudnak-e egymásért is élni. A bevándorlással kapcsolatos viták az EU jövőjét is eldönthetik- fejtette ki véleményét.

A világörökségről

A Balaton-felvidék világörökség részévé nyilvánításával kapcsolatban Navracsics úgy fogalmazott, hogy jó és népszerű ötletnek tartja, de nem biztos, hogy jól járnánk azzal, ha az UNESCO annak nyilvánítaná a régiót. Szerinte onnantól olyan fenntartási kötelezettségekkel kellene számolni, amelyekkel egy idő után „többe kerülne a leves, mint a hús”. Példaként említette, hogy többek között az újépítésű épületek teljes korlátozását is be kellene vezetni, ami gátolná a későbbi fejlesztéseket. A politikus szerint ma már vannak olyan területek, amelyek szívesen elhagynák ezt a titulust.

Bánd és környékéről szólva kiemelte, az utóbbi években tisztán látszik, hogy az emberek figyelme rohamosan fordul a gasztronómia a falusi élet és a természetes élet felé, amellyel a térség is méltán vívta ki Európa figyelmét. A Balatont, mint turisztikai vonzerőt a kis falvaknak is ki kell használniuk. Ezeknek a településeknek csak akkor van jövőjük, ha tudják, hogy mit akarnak, és össze tudnak fogni.

Veszprém a balatoni régióval való összefogása az Európai Kulturális Főváros 2023-as címért is egy olyan példa lehet, amely megmutathatja, hogyan lehet felvállalni a térségszervező szerepét- fejezte be gondolatait Navracsics Tibor.

'a kistelepüléseknek össze kell fogniuk''a kistelepüléseknek össze kell fogniuk'

Az esten Mádl Dalma, Mádl Ferenc özvegye is részt vett. A pódiumbeszélgetés után közreműködött Halas Adelaida és Buvári Tamás. A sümegi Kisfaludy Sándor Gimnázium Öregdiákok Baráti Köre emléktáblát avatott Mádl Ferenc tiszteletére.