Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

61,5 milliárd forintot kapunk a Modern Városok Programban

2017. július 18. 9:33
Közös sajtótájékoztatón mutatta be a Modern Városok Program fejlesztéseinek jelenlegi állapotát Csepreghy Nándor parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes és Porga Gyula polgármester kedd reggel a Városházán.

Csepreghy Nándor elmondta, hogy az országban 23 várossal kötöttek megállapodást, az érintett városokkal folyamatosan egyeztetnek a 3800 milliárdos programról. Veszprémben a Modern Városok Program keretében hatvanmilliárd forintot fordítanak arra, hogy élhetőbbé tegyék a megyeszékhelyt, segítsék a gazdasági fejlődést, és szeretnének a szabadidő eltöltéséhez is hozzájárulni – ezt szolgálják a sport célú beruházások. A megállapodással olyan víziót vázoltak fel, amin előnyösebb helyzetbe hozza a várost a húszas évekre.

Eddig Veszprém közel hatmilliárd forinthoz jutott hozzá közvetlenül vagy az állami résztvevőkön keresztül. A miniszterhelyettes beszélt azokról az útfejlesztésekről is, amelyek a tavaly májusi megállapodásban szerepeltek, ám később a kormányhatározatból kimaradtak. A kormány döntése értelmében 2017-ben megindulhat ezen útszakaszok tervezése, és ezután, a megvalósítás pontos költségének ismeretében dönthet a kormány a megvalósításról. Csepreghy kiemelte: a húszas évek elejéig 150-200 milliárd érkezik a településre a Modern Városok Program, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program és a gazdasági társaságok által lehívható támogatások révén. Hozzátette: nem Budapesten, tervezőasztal mellett kitalált fejlesztéseket akarnak megvalósítani, hanem az itt, helyben, a helyi igények mentén létrejött tervek megvalósulását segítik.

Porga Gyula polgármester emlékeztetett: soha egyszerre ilyen volumenű fejlesztési lehetőség nem állt a veszprémi önkormányzat rendelkezésére (jelen pillanatban 61,5 milliárd forint, amit a TOP 11,4 milliárd forint dedikált támogatása egészít ki). A fejlesztéseket nem célként, hanem eszközként fogják fel, a cél ugyanis az, hogy Veszprém az ország legélhetőbb városa legyen, az itt élők valóban otthonuknak érezhessék a települést, a fiatalok itt találják meg a boldogulásukat, és Veszprém a város határain túlmutatóan, a térségben is vezető szerepet tölthessen be.

A polgármester szerint a Modern Városok Programban négy nagy területen zajlanak beruházások.

1., Gazdaságfejlesztés. 3,8 milliárd forintból az ipari parki infrastruktúrát bővítik, itt jól állunk a területszerzésekkel. A munkaerő-hiány mérséklésére a szakképzést segítő iparos parkot hoznak létre, ami piacképes tudáshoz segítené a fiatalokat – ennek a támogatói okiratát ősszel írhatják alá. Tudásparkot hoznak létre az Aranyos-völgyben három egyetem – a Pannon Egyetem, a Műegyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem – közreműködésével. Ennek a megvalósíthatósági tanulmánya elkészült.

2., Közlekedés. Folyamatban van az utak tervezése, a polgármester abban bízik, hogy jövő évben a forrás is rendelkezésre áll majd, és megkezdődhet a 8-82 összekötő szakaszának, illetve a belső körgyűrű Jutasi utat és Dózsavárost összekötő szakaszának építése. Kerékpárutak is épülnek majd, összesen 30 km hosszúságban Márkó-Bánd-Szentgál irányába, Zirc irányába és a Balatonhoz Alsóörs felé.

3., Kultúra, turisztika: A Petőfi Színház 9,2 milliárdból újul meg, a tervek szerint 2018 nyarán kezdődhet meg a kivitelezés. Az állatkert 1 milliárd hazai és 1,5 milliárd uniós támogatásból fejlődhet, a kivitelezés már ősszel indulhat. A zeneiskola rekonstrukciójának első szakaszát, a homlokzat rendbetételét már megvalósították, jövő év közepéig elkezdődhet az ingatlan belső fejlesztése is.

4., Közösség, sport: Veszprém sportteljesítménye sokkal magasabb, mint az infrastruktúra színvonala sugallná – fogalmazott a polgármester. Összefoglalta: az Arénát 8000 fősre bővítik, ennek készül a megvalósíthatósági tanulmánya. Az uszodáról múlt héten már beszéltek: 5,7 milliárd forintos támogatással valósulhat meg állami beruházásként, és állami fenntartásban fog működni. A jégcsarnok tervezése is zajlik, ennek kivitelezéséről 2017 év végére várható döntés. A Stadion rekonstrukciója 50 millió forint előkészítési támogatásban részesült, év végéig elkészül a megvalósíthatósági tanulmány, remélhetőleg jövő év elején pedig a támogatói okiratot is aláírhatják.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.