Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Hangulatfestés vászonra, némi Fricskával

2017. július 5. 3:00
Különleges művészeti tárlatot varázsolt Debreczeny Zoltán festő barátaival a Fricska teraszára kedd este.

Régi bölcsesség vagy közhely, hogy a változás elkerülhetetlen - mindenesetre igaz. Veszprém kultikus bisztrója, a Fricska sem kerülhette el a sorsát, nemrég némi ráncfelvarráson esett át, ami letisztult dizájnt és a csúcsgasztronómia nyomdokaiba lépő konyhát eredményezett – a hangulat azonban maradt a régi. Szerencsére, mert a hely esszenciáját mégis csak ez adja: a laza láblógatások a Séd partján, az ide-oda futkározó gyerekek és négylábúak vidám forgataga, a jópofa kezdeményezések, a spontán vagy tudatosan szervezett kultúrzsibik varázsa.

Kedd este mindegyikből volt egy kicsi, de leginkább utóbbiakból: kultúrából és mágikus pillanatokból, már amennyiben igazat adunk annak a feltevésnek, hogy a művészet egyfajta varázslat. Hiszen van abban valami csodálatos és kellemesen bizsergető, ahogy a hófehér vászon színekkel telik meg a szemünk láttára, és aztán az egészből egy kép formálódik.

Úgy tűnik, Debreczeny Zoltán festőművész szívesen enged betekintést ennek a varázslatnak a kulisszatitkaiba: a Nyitott műterem csapatával együtt, mintegy a Montmartre világát megidézve többször is kiálltak már festeni az utcára, de pingált vászonra az állatkertben is, ezúttal pedig a Fricska teraszára költöztette ki műtermét. A pázsitot felaggatott festmények lepték el, a háttérben Nagy Gergő szólózenész pengetett gitáron, a Mackó cukrászda sütijei várták az édesszájúakat, Debreczeny Zoltán pedig két ecsetvonás, a Fricska és a vár látképének megragadása között mesélt, vagy éppen grafikát, finom falatokat, egy korsó sört, játékot sorsolt ki.

Az apropót egy különleges születésnap, a művész munkásságának 30 éves jubileuma adta, amit Schönig Márton, a Fricska tulajdonosának meghívására barátaival együtt a bisztróban ünnepelhetett. Éppen ennyi ideje, hogy Bornemissza László kiállítására eljutva, még ipari alpinistaként eldöntötte, maga is ecsetet ragad. „Egyszerűen megfertőzött a képek apró, vidám-szomorú alakjainak különleges látványa. Onnantól kezdve nem akartam semmi mást, csak festeni.”

Így is lett, korábbi munkáival felhagyva azóta is a művészetnek él – ahogy ő fogalmaz, folyamatosan keresi azokat a réseket a kínálatban, amelyek még nem foglaltak, ahol meg tud mutatkozni. Akril-vászon technikával készült képeivel megfordult már a Tihanyi PIAC Placcon és a Gozsdu udvarban is, de nagyon szereti Veszprém autentikus képzőművészeti kiállítóhelyeit, a Vass Gyűjteményt és a Művészetek Házát is.

Nyitott és kíváncsi személyiség, mindig akad valami, ami inspirálja, ez pedig kétségtelenül visszaköszön a festményei világán is. Egyik alkotásának bohókás figurái díszítik például a Grandis cég autóflottáját, de a tárlatra hozott darabok között találtunk gördeszkára festett életképet is, néhány lenyomatot a kezdeti időszakból is és egy friss grafikát a Tihanyi Levendulafesztiválról.

Az estről készült galériánkat oldalra kattintva megtekintheti.Az estről készült galériánkat oldalra kattintva megtekintheti.

A paletta színes, és szerencsére jó páran akadnak, akik vevők erre a formabontó világra. Debreczeny Zoltán szeretné, ha más alkotók munkásságára is éppen ennyire nyitott lenne a közönség. Ezért is hozta magával néhány barátja művét is, például Menyhárt „Menyus” Tamás képét.

Aki ismeri, tudja, egyébként is szívesen tolja más művészeti ágak szereplőinek szekerét. Az elsők között állt a Zongorát Veszprémnek akció mellé – festményét árverésre ajánlotta fel és ő írta a Zongoradal szövegét. De a Süle Zsolt-Trócsányi Gergely alkotta ÉSTE formáció létrejöttében is nagy szerepet játszott, amikor egymás felé terelgette a két zenészt – persze ők sem hiányoztak a jó hangulatú művészeti tárlatról, együtt emlékeztek vissza a kezdetekre.

Ha jó kezdeményezésről van szó, Debreczeny Zoltán mindig kapható rá. „Veszprém smiley-jának igazításában bárhol, bármikor szívesen részt veszek. Mert most nem azt a fiatal, derűs arcot mutatja, aminek kellene lennie” – vallja őszintén.

Reméli, a Fricska kezdeményezése is hagyománnyá válik, és egy hónap múlva már valamelyik képzőművész barátjának tárlatát láthatja viszont a bisztró teraszán, mert ők is megérdemelnék a platformot. „Azt szoktam mondani, én leteszek egy nyomot a hóba, az pedig már a többieken múlik, hogy követnek-e, vagy sem.” A magam részéről bízom benne, hogy sikerül megtalálni a követőknek azt a nyomot.

Galéria
Szabadtéri tárlatvezetés és látványfestés a Fricskában
Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.