2018. április 26., csütörtök
Ervin névnap

Túráznak az iskolások

A Jutasi Őrmester túra egy nagy hagyományú, évtizeddel ezelőtt civil kezdeményezésre létrejött program, aminek célja a Jutas Altisztképzőhöz fűződő értékek, az itteni katonai hagyományok ápolása, a hazaszeretet erősítése, valamint a szülőföld, a város és környezete, épített és természeti értékeinek megismerése a természetjárás segítségével.

A Jutasi Őrmester túra ugyanis egy teljesítménytúra: katonai hagyományok, cserkész hagyományok, természetjárók tudása ötvöződik benne. Építve és tiszteletben tartva a 7Domb Egyesület által kezdett szép hagyományt és tapasztalatot, egyúttal idén azt némileg átalakítva, kibővítve, immár az Önkormányzat - az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság - és a helyi alakulat - a Veszprém Helyőrség - közös szervezésében valósul meg.

Az idei évben a felhívásra kisiskolás csoportoktól a nagygimnazistákig, minden korosztályból, 6 általános iskolából és 5 középiskolából közel 460 diák jelentkezett. A túra kezdő és célállomása a Szentháromság tér. Szerdán 8 óra és 10:40 között lépcsőzetes túraindítással innen startolt mintegy 19 csoport (10 általános iskolai és 9 középiskolai), és a 9,7 km-es (általános iskolások esetében) illetve 17,5 km-es (középiskolások távja) túra teljesítését követően 11 és 16 óra között ide fog megérkezni.

A túra sok-sok érdekes állomása közül ki kell emelni a túra névadóját, az egykori Veszprém-Jutasi Altisztképző Intézetet (a Megyei Levéltár épülete). Az általános iskolások útvonala a Laczkó Dezső Múzeumot, az Alsóvárosi temetőt, a Vörösmarty teret érintve a Jutasi úton halad a levéltárhoz, majd innen a Jutas kilátóhoz és vissza a várba. A középiskolások Jutaspusztát is útba ejtve teljesítik az előírt távot.