2019. július 21., vasárnap
Dániel névnap

Tábla hirdeti a Hangvilla nívóját

Csütörtök délután ünnepélyes keretek között felavatták a Hangvilla Építészeti Nívódíját jelző táblát az épületben.

Tavaly év végén számoltunk be róla, hogy az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Építészeti Nívódíjjal jutalmazta a Hangvillát kulturális középület kategóriában.

Bélafi LászlóBélafi László

A Hangvilla ezzel olyan építészeti elődök nyomába lépett, mint a Müpa, a pécsi Kodály Központ, a Budapest Music Center vagy éppen a debreceni Főnix csarnok – emelte ki Bélafi László ügyvezető. A díjat a szakma adományozza az építőipar képviselőinek, a 18 fős zsűri pedig többek között az adott építmény általános építészeti-műszaki paramétereit, a kivitelezés műszaki–technikai színvonalát, szakszerűségét, a beruházás gazdaságosságát és üzemeltethetőségét, valamint a létesítményt létrehozók – különösen a beruházók, a tervezők és kivitelezők közötti – együttműködést is értékelik.

Bukovics Zoltán, Somogyi IstvánBukovics Zoltán, Somogyi István

Somogyi István, a kivitelező Swietelsky Magyarország Kft. – VÉP-Mester Kft. konzorciumának vezetője, területi igazgató szerint utóbbiban különös nagy összhang volt az építésen dolgozók között. Veszprém legendás múltú mozijából kellett egy impozáns teret kialakítanunk, ami sok álmatlan éjszakát, reggeltől estig tartó munkát kívánt meg. Együtt voltunk a szürke hétköznapokon és aztán láttuk, hogyan telik meg élettel az épület – emlékezett vissza a főépítésvezető, majd köszönetképpen oklevelet nyújtott át Bukovics Zoltán építésvezető társának.

Hagyomány, hogy a díjjal együtt az Építőipari Mesterdíj Alapítvány és a bíráló bizottság az alvállalkozóknak is köszönetet mond egy-egy tanúsítvánnyal. Bálint Péter, a bíráló bizottság elnöke oklevelet nyújtott át az Equiscorp Kft., az Elektro Center Kft. és a Balaton Bútor Kft. képviselőinek, egyben hangsúlyozva, hogy a köszönet természetesen mindenkinek jár.

Az Építőipari Nívódíjat hivatalosan a létesítményen elhelyezett, az alkotók megnevezésével ellátott bronztábla testesíti meg, melyet Bélafi László, Bálint Péter és Somogyi István közösen avattak fel.