2018. április 26., csütörtök
Ervin névnap

Az oldschool írás ismét menő

Évek teltek el, hogy az írógép kiment a divatból. De sokan még mindig vágynak a hangosan kattogó billentyűzetekre.

Az írógépek valaha forradalmasították az írást és emellett némelyikük valódi iparművészeti remekmű is volt. A számítógépek megjelenése viszont pillanatok alatt kivonta őket a forgalomból, ócskavassá, jobb esetben szobadísszé degradálva az egykor megbecsült szerkezeteket. Azonban elérkezett a visszatérés ideje.

De először kezdjük egy kis történelemmel.

1866. december 18-án a tiroli származású Peter Mitterhofer megalkotta az első írógépet, amelyet először Bécsben, a császári udvarban mutatott be. Az írógép tömeggyártása az 1900-as évek elején kezdődött, és a második világháború után már az elektromos masinák is megjelentek a piacon.

A 20. század nagy részében az írógépek elengedhetetlen eszközei voltak az irodáknak, hivataloknak és sok hivatásos írónak, egészen addig, amíg az 1980-as években a számítógépek és a szövegszerkesztő programok át nem kezdték venni az írógépek feladatait.

Egy amerikai vállalkozás (USB Typwriter) elkezdte a rég elfeledett írógépeket alkalmassá tenni a mai számítógépekkel történő használatra. Még a speciális billentyűk használatáról sem kell lemondania a felhasználóknak. Ám ez nem jelenti a szerkezeti elemek megváltoztatását. Így akinek kedve szottyan, akár közvetlenül papírra is írhat velük, ha úgy gondolja, hogy régen azért minden jobb volt. A biztonság kedvéért a leütések elektronikus úton is tárolásra kerülnek.

Sokan nosztalgiáznak a régi írógépek kerek billentyűinek kattogásán, de azt mindenki belátja, hogy

egy írógép a mindennapokban sajnos már nem tudja megverni a laptopokat hatékonyságban,

még akkor sem, ha amúgy nem akarnánk rajta pörgetni a Facebookot.

A Lofree retro billentyűzet esetében sikerült ötvözni az írógép billentyűinek jó érzését és egy laptop tudományát. A billentyűzetet úgy alkották meg, hogy helyes, kerek billentyűivel a régi írógépeket juttassa eszünkbe, sőt, még azt a kielégítő kattogást is hozza, amit úgy hiányolunk.

Ez épp annyira retro, mint különleges. Valahogy megidéz egy régi kort.

Minden klasszikus elemet tartalmaz, amit egy régi írógépen is meg lehet találni. Lekerekített gombok, sima élek, diszkrét színek. Egy gyönyörűen megtervezett és igényesen kialakított mechanikus írógép ihlette vezeték nélküli billentyűzet tabletekhez, okos telefonokhoz, számítógépekhez.

A billentyűzet minden operációs rendszeren úgy, mint az Android, az iOS vagy a Windows, üzembe helyezhető

Aggodalomra semmi ok, hiszen a te eszközöddel is működni fog. A billentyűzet kiosztást az eszköz oldalán tudjuk kiválasztani. És persze oda viheted, ahová csak akarod.