Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Amikor a hasunk is ünnepel

2017. április 16. 11:21 // Forrás: Ecoport
A bőven plusz fokok, a tavasz és a húsvéti időszak egyre közeledő időpontja elfeledteti velünk az idén különösen hideg telet, a bezárkózást. A várakozás, a böjt, az önvizsgálat és a tavaszi megújulás gondolata mellett okkal foglalkoztat minket az, hogy mi kerüljön a húsvéti asztalra és poharunkba.

Az Ecoport magazin gasztro rovatában a veszprémi Gusto Delicate ínyencbolt hozzáértő gárdája ajánl finomságokat.

Ha húsvét, akkor természetesen nem maradhatunk sonka nélkül. Fuchs Róbert üzletvezető ezért nem is vonakodik az üzlet legjobb termékeit bemutatni. Az idei húsvéti szezonra négy külföldi és egy magyar fajtát ajánl: egy Pármait, egy prémium San Daniele-t és egy fűszeres kérgű dél-tirolit Olaszországból, Spanyolországból pedig természetesen egy Serranót. A magyar termékek közül a nemesvámosi Nagy Gábor-féle tartósítószer-mentes, igazi házi füstölésű, 100%-os sonka lehet kitűnő választás. Mindezt meg is kóstolhatjuk, mielőtt hazavinnénk!

A húsvéti sonkák mellé az articsókán és az olívabogyón kívül tökéletesen passzol a hungarikumként számon tartott, létavértesi Heit Lóránd családi vállalkozásban termesztett tormája. „A saját torma elkészítésénél törekszünk arra, hogy minél inkább kerüljük a gyomirtókat, a rovarirtószereket, és a műtrágyázást”– meséli Lóránd a termékeiről, melyek magas vitamintartalmuk mellett teljesen adalék,- és tartósítószer-mentesek. Tormáik nyolcféle ízben kaphatók, a natúr mellett létezik almás, céklás, fokhagymás, mustármagos, chili paprikás, sütőtökös és mézes. Sőt, ezek mindegyikéből cukormentes változatot is készítenek. A jövő nagy dobása a csokoládé ízű piacra dobása lesz. Csak tudjunk választani a polcról!

Mi kerüljön a pohárba?

A bor nagyon régen része a húsvéti ünnepeknek. Részben a locsolókat kínálják velük, részben pedig a család asztalára kerül a fogások mellé. Tavasszal a nehéz, téli vörösborokkal teli poharak gondolata már a múlté.

A könnyebb, ropogósabb borok időszaka ez, például a badacsonyörsi Csendes Dűlő Kéknyelűé – mondja a GustoDelicate üzletvezetője. A kéknyelű jellegzetes magyar szőlőfajta, csak a Badacsonyi borvidéken termesztik. Molnár Júlia, a Csendes Dűlő birtok vezetője kiemeli, a 2013-as évjárat egy különösen jól sikerült tétel, melyet teljes érettségben szüreteltek, a piacra lépés előtt pedig 1 évig érlelték palackban. Az évjárat a borászat zászlóshajója, mely a Nemzeti Borkiválóság Programban is a kiemelt borok közé került, a 37. Magyar Bormustrán pedig a fehérborok közt lett a kategória legjobbja. A tavaly az Onyxban debütált hosszú lecsengésű, kissé sós Kéknyelű egyaránt jó kísérője lehet egy consommé fácánlevesnek, mint bármelyik húsvéti sonkának. Fogyasztásakor azonban a tormát és a retket kerüljük!

A jól átsült nyúlhoz és a bárányhoz kiválóan passzol a Mokos Pincészet csúcsbora, a 2011-es Villányi Franc. A borvidék abszolút csúcsterméke Palkonyáról került ki, mely a pincészet meghatározó tétele. „Bármilyen versenyre neveztük eddig, mindig előkelő helyen szerepelt. 2016-ban Villány legjobb cabertnet franc-ja lett, illetve Magyarország negyedik legjobb borának és második legjobb vörösborának választották a "TOP 100 legjobb magyar bor" listája alapján” – meséli Mokos Balázs. A prémium kategóriás csúcsbort főleg hétvégi alkalmakra, szülinapokra, eseményekre – így húsvétra – ajánlja a borász. Robosztusabb, feketeszedres-hordós-mandulás-mogyorós mivolta miatt komplexebb ételek mellé lehet kiváló választás.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Csütörtökön a nemzeti ünnep alkalmából rendezték meg az állománygyűlést, melynek helyszínéül az Agóra színházterme szolgált. A rendezvényen számos elismerést adtak át. A Légierő és a veszprémi Erkel Ferenc Városi Fúvószenekar közösen örvendeztették a nagyérdeműt. 2024. március 15. 14:33 Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Balatoni termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat Fehérbor kategóriában a balatonfüredi Figula Pincészet 2022-es Sóskút Olaszrizlingje, a vörösborok mezőnyében pedig a badacsonyi 2HA Szőlőbirtok és Pincészet 2019-es Syrah-ja nyerte el a Magyar Borszakírók Köre (MBK) által odaítélt, 2023-as Magyar Bor Nagydíjat. 2024. január 4. 11:45 Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Terítéken a glóbusz: amikor egy tucat idegen összejön főzni Főzőkurzusra az ember elsősorban azért megy, hogy valamilyen különleges fogás elkészítésével ismerkedjen meg. De nem csak ezért érdemes menni: hanem azért, mert egészen más hangulata van annak, amikor egyedül kísérletezel a konyhában, meg annak, amikor egy csapat idegennel együttműködve hozol össze valami igazán finomat. 2023. december 27. 9:57 Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok! Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok! Finomak, ötletesek, nem mindennapiak, gyorsan elkészíthetőek, és a rájuk szánt időt és energiát tekintve garantáltan érzi a megajándékozott, hogy szeretettel gondolunk rá és fontos nekünk. Mindjárt itt a karácsony, ám ha még nem sikerült volna megtalálni a tökéletes ajándékot, ezekkel az egyszerű, ám nagyszerű gasztroajándékokkal az utolsó pillanatban is garantáltan meglepetést tudunk okozni. 2023. december 22. 21:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.