Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Nagyobb Aréna, 'eredetibb' színház

2017. március 13. 16:09
A Modern Városok Program keretében megkezdődtek a Petőfi Színház rekonstrukciójának és a Veszprém Aréna bővítésének tervezési munkálatai. A program idei fejleményeiről Lamos Péterrel, a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési Irodájának vezetőjével beszélgettünk.

A 2017-es veszprémi fejlesztéseket forrásuk szerint három kategóriába sorolhatjuk: a Területi Operatív Program (TOP) révén uniós pénzekhez, a Modern Városok Program révén a magyar központi költségvetéshez férhetünk hozzá, míg a város saját forrásai egy részét is fejlesztésekre fordítja. Lamos Pétert arra kértük, hogy a legnagyobb volumenű, a lakosság mindennapjait leginkább érintő terveket ossza meg velünk.

Interjúnk első részét az uniós és a saját forrásból megvalósuló fejlesztésekről itt olvashatják.


– Milyen előrelépések várhatók a Modern Városok Programban?

– Két támogatói okiratot már aláírhattunk: a Petőfi Színház rekonstrukciójának előkészítésére 50 millió forintot kaptunk, illetve az Aréna bővítésének előkészítésére 25 millió forintot biztosítottak. Mindkét épületnél tárgyalnunk kellett a szerzői jogok birtokosaival – mivel nem mondtak le a szerzői jogaikról, így valamilyen szinten kötött pályán mozgunk.

Lamos PéterLamos Péter

– Mit jelent az épületek esetében a szerzői jog?

– A szerzői jognak két lába van, az egyik a vagyoni jellegű jog, a másik a személyhez kötődő jog. A vagyoni jellegű jogáról, tehát a tervdokumentáció felhasználásáról, az épület átalakításáról a tervező lemondhat, vagy a megrendelő kivásárolhatja. A személyhez fűződő jogokról nem mondhat le a tervező, ez haláláig – sőt még az után is egy ideig – fennmarad. Az épületek átépítésekor meg kell keresni a jogtulajdonos tervezőt, és az ő hozzájárulását kell kérni. A Petőfi Színház esetében az 1980-as átépítés szerzői jogtulajdonosa a Középülettervező Zrt., az Arénánál pedig a Pannonterv-Veszprém Kft.

– Milyen feladatok állnak előttünk e két épület esetében?

A Petőfi Színház egy országosan védett műemlék, itt először fel kell térképeznünk a meglévő állapotot, értékleltárt, építéstörténeti tudományos dokumentációt kell összeállíttatnunk, majd komoly engedélyeztetési folyamat vár ránk. Szeretnénk egy ingatlanforgalmi szakértői anyagot, a szabályozási tervmódosítást és magának a koncepciónak a lefektetését is ebben a csomagban elkészíttetni. A kiindulási alap, hogy a színház föld alatti épületszárnyát elbontjuk. A színház és a Korona vendéglő között volt egy azóta elbontott épület, amit visszaépítenénk az eredeti állapotába, ide költöztetnénk a föld alatti kiszolgáló funkciókat, míg az irodákat a volt zeneiskola épületébe telepítenénk át. 2017-et ennek a tervezésnek szenteljük, és 2018-ban elkezdődhet a kivitelezés. Először a költözést kell megoldanunk: a Petőfi Színháznak egy ideiglenes befogadó térre lesz szüksége, ahol az átmeneti időszakban működhet. Ha 2018-ban elkezdünk építkezni, az 2020-ban fejeződhet be, tehát legalább két évadról beszélünk. Ezalatt például a Dimitrov épülete alkalmas lehet arra, hogy befogadja az előadásokat. [A `80-as évek rekonstrukciója idején is ide költözött a színház – szerk.]

a Színház eredeti állapotát állítanák helyrea Színház eredeti állapotát állítanák helyre

Az Arénánál a cél, hogy 8500-ra bővítsük az ülőhely kapacitást a jelenlegi 4500-ról. Ezt támogatja a kézilabda szövetség, és támogatta a Budapest 2024, amíg volt olimpiai pályázatunk. Felmerült a kérdés, hogy hogyan hat az olimpiai pályázat visszavonása erre a projektre. A mi részünkről a fejlesztés célja nem az olimpiai feltételeknek való megfelelés volt, hanem a veszprémi kézilabda megnövekedett igényeinek kiszolgálása, a kormányhatározat is erre szól, nincs összekötve az olimpiával.


Az önkormányzat weboldalára folyamatosan töltik fel a fontosabb városfejlesztési koncepciókat és terveket. A vonatkozó alrovatot ide kattintva érheti el.


– Ezen a területen parkolóhely-bővítést is terveznek. Ez az Arénához kapcsolódóan valósulna meg?

Részben igen. A terület megközelíthetősége nem üti meg az elvárható szintet, ezért az Aréna, a jégcsarnok és az uszoda mellé egy komoly infrastrukturális fejlesztést társítottunk. Ennek alapját az jelentené, hogy összekötnénk a 8-as és a 82-es utat. A nyolcas út fejlesztése pusztán anyagi kérdés, jogerős építési engedéllyel, kiviteli tervekkel rendelkezik. A tervekben szerepel egy körforgalmú csomópont is, ahova az új útszakasz becsatlakozna, majd a másik oldalon, a 82-es útra a börtön előtti csomópontban kapcsolódna. Ez a fejlesztést rendkívül fontos, hiszen az egyetlen be- és kijárat helyett három irányban lehetne megközelíteni az Arénát, és ebből az egyik közvetlenül a nyolcas út lenne.

– De sajnos pont ezt az elemet vették ki a Modern Városok útépítési csomagjából.

– Igen. Erre reagálva mi minden egyes, a minisztériumba küldött anyagunkat azzal zárjuk, hogy ez az út elengedhetetlen feltétele a fejlesztésnek. Ezt a magot sikerült olyan mélyen elültetnünk, hogy már beszélnünk sem kell róla: mindenki keresi a lehetőségeket, hogy forrást találjunk az útszakasz megépítésére.

– Mikor kezdődhet az Aréna tényleges átépítése?

– 2017-et ebben az esetben is a tervezésnek szenteljük, és jövőre lehet már a kivitelezésben gondolkozni. A csapat és a Csarnok kft. is részt vesznek az előkészítésben, közösen gondolkozunk abban, hogyan lehetne az építkezés idejére áthidaló megoldást találni a csapat számára.


Szintén a Modern Városok Programban valósulhat meg a Stadion atlétikai célú fejlesztése, erről külön cikkben számoltunk be.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.