2019. február 20., szerda
Álmos névnap

Tovább erősítik a lengyel-magyar barátságot

Régóta szoros kapcsolatot ápolnak a veszprémi iskolák a lengyelországi Tarnów városával. Szerdán a veszprémi és tarnówi testvériskolák képviselői a Dózsa iskolában egyeztettek a 2017-es évi együttműködésről és programokról.

A megbeszélésen lengyel részről Krysztof Kołacinšky, a Tarnów-i Technikum igazgatója és Andrzej Kot, a lengyel olimpikonokról elnevezett sport általános iskola direktora, valamint Teresa Kot, a 15-os Számú Bem József Általános Iskola vezetője vett részt, míg magyar oldalról Halmay György képviselte a Szilágyi iskolát, Gulkai László igazgató a Jendrassik-Veneszt, Dr. Kovácsné Balázsi Tünde, a német nemzetiségi tagozat vezetője pedig a Dózsa iskolát.

Halmay György, Gulkai László, Krysztof Kotacinsky, Andrzej Kot, Teresa Kot, Halmayné Badacsonyi MártaHalmay György, Gulkai László, Krysztof Kotacinsky, Andrzej Kot, Teresa Kot, Halmayné Badacsonyi Márta

Andrzej Kot, a lengyel olimpikonokról elnevezett sport általános iskola igazgatója elmondta, iskolájuk 20 éve tart fent kapcsolatot Veszprém megyei iskolákkal, a közös kapcsolat alapja pedig a közös történelmünk is, hiszen Bem József Tarnów szülötte. Az elmúlt években az Erasmus+ program keretében és a visegrádiak szervezésében több területen és különböző módon tudtak együttműködni a veszprémi diákokkal, mind a művészet, mind a sport és a turizmus területén, és több kirándulást is szerveztek már egymás városaiban.

A Szilágyi és a tarnów-i testvériskolák között 7 éve kezdődött meg az együttműködés, első körben egy kirándulással, majd ezt követték különböző programok, például versmondó versenyek – mondta el Halmay György igazgató.

Nem sokkal később a Jendrassik-Venesz is csatlakozott, akik 4 évvel ezelőtt vették fel a kapcsolatot a Tarnów-i Technikummal. A két iskola kölcsönösen tanul egymástól: a Leonardo és Erasmus+ programok keretében mindkét fél ellátogathatott egymás városába, ahol a helyi üzemekben megismerkedhettek a diákok az alkalmazott technikákkal a gép- és a szerszámgyártás területén is, a különböző munkastílusokkal.

Gulkai László, az intézmény igazgatója elmondta, van mit tanulniuk a lengyel oktatási rendszerből, a külföldi fiatalok pedig nálunk olyan technológiákkal találkozhatnak, amelyek náluk esetleg még nem honosodtak meg. Krysztof Kołacinšky, a Tarnów-i Technikum direktora hozzátette, a szakmai továbbképzés a tanárokra is kiterjed, hiszen a látogatások alkalmával ők is tanulnak. Az elmúlt évben például 12 pedagógus érkezett Tarnów-ból, akik a veszprémi Balluff mellett a győri multinacionális cégeket is feltérképezhették.

Az együttműködések továbbra is folytatódnak: a megbeszélés alkalmával 10 pontban sikerült megállapodni a partnereknek a 2017-es programokat illetően. Az Erasmus+ program keretében nagyszabású rendezvényre várják a veszprémieket a lengyelek, áprilisban pedig a Lengyel Költők Akadémiája nevű versmondó és összművészeti fesztiválon vehetnek részt a diákok. A tervek szerint a szilágyisok népdalokkal, néptánccal készülnek, a Dózsa iskola tanulói pedig verseket fognak mondani. Emellett különböző sporteseményeket is szerveznek: ősszel a Testvérvárosok Futsal Tornájára invitálják a tarnów-iakat, de a szakmai programok és a kirándulások is folytatódnak.