Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

A Fidesz benyújtja a parlamentnek alkotmánymódosító javaslatát

2016. április 22. 14:57 // Forrás: mti
A Fidesz-frakció legkésőbb jövő héten az Országgyűlés elé terjeszti azt az alkotmánymódosítást, amely új különleges jogrendként létrehozná a terrorveszélyhelyzetet - jelentette be Kósa Lajos, a kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője.

Kósa Lajos hangsúlyozta, a magyar emberek biztonsága érdekében szükséges változtatások egy részét a Belügyminisztérium készíti elő. Ezek a terrorfenyegetettség esetére vonatkozó középszintű intézkedések, amelyeket például kétharmados törvények és kormányrendeletek tartalmazhatnak - fejtette ki a kormánypárti politikus, aki aláhúzta, emellett elképzelhetők olyan helyzetek, amikor a rendőrség ereje önmagában nem elég a terrorfenyegetettség kezelésére, ahhoz a honvédségre is szükség van. Kósa Lajos tájékoztatása szerint az utóbbi szabályozása miatt szükséges az alaptörvény módosítása, hiszen alapjogok korlátozására csak különleges jogrendben kerülhet sor.

A Fidesz-frakcióvezetője úgy fogalmazott, a tárgyalásokon eljutottak egy olyan javaslatszöveghez, amely az Országgyűlés felhatalmazásával megadja a lehetőséget a kormánynak a szükséges intézkedésekre, ugyanakkor az sem a demokráciát, sem a szabadságjogokat nem veszélyezteti. Emlékeztetett, a Fidesz ellenzékben támogatta a katasztrófahelyzetre vonatkozó különleges jogrend megalkotását.

Vejkey Imre, a KDNP képviselője sajnálatát fejezte ki, amiért nem sikerült egyezségre jutni a konkrét új normaszövegről. Kiemelte, a parlament elé kerülő javaslatnak olyan gyors és hatékony választ kell adnia a terrorizmus kihívására, amely nem okoz demokratikus deficitet. A kereszténydemokrata politikus elmondta, a Fidesz arra tesz javaslatot, hogy az új különleges jogrend a megelőző védelmi helyzet szűkebb értelemben vett belbiztonsági megfelelője legyen, amelyben felhasználható a honvédség. Kifejtette, az Országgyűlés - a kormány kezdeményezésére - kétharmados többséggel hirdethetné ki a terrorveszélyhelyzetet jelentős és követlen terrorfenyegetettség vagy terrortámadás esetén. A kormány ezt megelőzően, vagy legfeljebb tizenöt napig hozhatna rendkívüli intézkedéseket ugyanezen indokból - tette hozzá.

A javaslatot az egyeztetésen részt vevő Jobbik és LMP képviselői tárgyalásra alkalmasnak nevezték. Mirkóczki Ádám, a Jobbik képviselője örömének adott hangot, hogy a javaslatból kikerültek a kormány "túlkapásainak lehetősége" és azt mondta, a nyitott kérdések tisztázása esetén arra is lát lehetőséget, hogy széles konszenzussal fogadják el a Fidesz javaslatát. Hangsúlyozta, a Jobbiknak nincs kivetnivalója az új jogrend bevezetésével, mivel fontosnak és szükségesnek tartanak minden olyan lépést, amely az ország biztonságát szolgálja.

Schiffer András, az LMP elnök-frakcióvezetője előrelépésnek nevezte, hogy a kormány a jelenlegi javaslatban már nem tesz kísérletet "totális jogkorlátozásra", ugyanakkor szerinte a Fidesz még mindig adós annak megindoklásával, hogy a terrorveszélyhelyzettel összefüggésben miért kell az alkotmányt is módosítani és miért nem elegendőek a belügyminiszter jogszabály-változtatási javaslatai. Schiffer András szerint szintén előremutató, hogy az új javaslat már csak az Országgyűlésnek tenné lehetővé a kiutazás és a külföldiek beutazásának korlátozását, a média szabadságának korlátozása pedig már nem lenne lehetséges. Az LMP legkomolyabb fenntartása, hogy az indítvány "homályosan" utal a jelentős terrorfenyegetettségre, ami helyett célszerűbb lenne az előkészület alatt álló súlyos terrortámadás megakadályozására hivatkozni - tette hozzá.

Az MSZP a korábbi tárgyalási fordulókhoz hasonlóan a pénteki többpárti egyeztetésen sem vett részt.

vehir.hu
további cikkek
Talpra Magyar Péter, hív a haza! Talpra Magyar Péter, hív a haza! Mivel a rendszer megdőlt péntek délután három órakor az Andrássy úton, ahol egy nagyobb pedagógustüntetésnyi ember gyűlt össze – majd sétált tovább egy része Karácsony "Gelgőre" - a belbudai Petőfi-imitátor zászlóbontásán, ezért ez már nem is publicisztika, csupán egy lábjegyzet Magyar Péter bestseller életművén.   2024. március 18. 14:59 Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének a budapesti Fidesz Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének a budapesti Fidesz Szentkirályi Alexandrát javasolja a Fidesz-KDNP szövetség főpolgármester-jelöltjének a Fidesz budapesti választmánya egyhangú döntéssel - közölte a budapesti Fidesz a közösségi oldalán. 2024. március 14. 18:47 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt választás 2024 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt Az önkormányzati közgyűlésben éppen feloszlott az egyik ellenzéki frakció, miközben egy másik összeállt. A városháza falain kívül pedig még nagyobb az átrendeződés a megosztott baloldalon. A kérdés már csak az, hogy a régi, vagy az újszerű formáció bír nagyobb erővel? Száz nappal a választás előtt jobb- és baloldalon is felsorakoztak a csapatok, egyetértés pedig úgy tűnik, hogy csak egy dologban van. 2024. március 1. 13:30 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. 2024. február 28. 16:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.