2018. június 20., szerda
Rafael névnap

'Csak az a szép zöld gyep!'

A zöldfelület-gazdálkodás megreformálása a célja annak az együttműködésnek, amit a VKSZ Zrt. és a Szent István Egyetem kötött.

Az ötéves időtartamra tervezett közös munka első lépcsőjeként az intézmény alapképzésében részt vevő tájépítész hallgatók látogattak szerdán Veszprémbe, hogy a Kolostorok és kertek parkban és a város hét másik pontján kijelöljék munkaterületüket.

Elsősorban azt vizsgálják, hogy a város gyepfelületeit milyen fenntartási technológiával gondozzák jelenleg, illetve milyen lehetőségekkel lehetne hatékonyabban, a városi biodiverzitást jobban szolgálva végezni ezt a munkát. Szeretnék elérni azt is, hogy a város lakói jobban magukénak érezzék a zöldterületeket és maguk is bekapcsolódjanak azok fenntartásába, gondozásába.

Báthoryné Nagy Ildikó RékaBáthoryné Nagy Ildikó Réka

A nyolc mintaterületen 4 négyzetméteres területeket jelöltek ki, ahol érintetlenül hagyják majd a gyepet, vizsgálják az élőhely változását. A kaszálások számának jelentős csökkentésével a fenntartási költségek is csökkenthetők, ezek az erőforrások átcsoportosíthatók más, nagyobb odafigyelést igénylő munkálatokra, például a Margit-romoknál található rózsakertre vagy a faápolásra. A referenciaterületeken egy természetesebb virágos rétet idéző gyepfelületet találnak majd a város parkjaiban sétálók.

Báthoryné Nagy Ildikó Réka, a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településrendezési Karának egyetemi docense elmondta, hogy a kísérlet Magyarországon egyedülálló, Németországban azonban már húszéves hagyománya van ennek a kertészeti gyakorlatnak.