Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Veszprém kulturális beágyazottsága nélkül nem működne a Hangvilla

2016. március 3. 22:43
Multifunkcionális közösségi teret ígértek, ahol méltó módon áldozhatunk a kultúrának, ez az ígéret pedig maradéktalanul meg is valósult. A Hangvilla az elmúlt évek egyik leglátványosabb veszprémi sikere – ennek mibenlétéről, jövőbeli tervekről beszélgettünk Bélafi Lászlóval, a Hangvillát üzemeltető Swing-Swing Kft. ügyvezetőjével.

- Tavaly novemberben két éves fennállását ünnepelte a Hangvilla. Milyen évet zártak?

- A második évben még inkább megnövekedett a rendezvényeink száma, ezzel együtt pedig a látogatottságunk is magasabb lett. Míg a nyitás évében a sikerben nagy szerepet játszott az újdonság varázsa, azt mondhatjuk, az idő múlásával sem lankadt a figyelem, talán azért is, mert egyre nagyobb a hatókörünk.

A Hangvilla regionális szerepet tölt be: az ország más tájairól, Budapestről is rendszeresen érkeznek hozzánk vendégek.

- Két év után ez borítékolható eredmény volt, vagy Önöket is meglepte a ház sikere?

- A regionalitás kitűzött célunk volt, de az minket is meglepett, hogy rögvest a ház megnyitása után milyen magas szintű felhasználói igény jelentkezett. Reggeltől estig, hétfőtől vasárnapig élénk érdeklődés övezi a Hangvillát. Folyamatosan kínálunk programokat, rendezvényeket a látogatóknak: például bábszínházi előadásokat óvodásoknak, nagyszínházi és kamaraprodukciókat, zenél nálunk fesztiválzenekar; komolyzenei koncertjeink jellemzően teltházasak, de a könnyűzenei koncertekre is gyakran hónapokkal korábban elfogy minden jegy. Közben pedig a paletta is folyamatosan színesedik. Sok például a mentálhigiénés, egészségtudatos gondolkodással kapcsolatos előadás, és ezeken estéről estére zsúfolásig megtelik a terem.

- Mindez netán azt is eredményezte, hogy az egyes programok fellépői időnként már házhoz jönnek?

- A programjainkat elsősorban a Programiroda Kft. munkatársai szervezik le, emellett a színházak is végzik a munkájukat, valamint új szereplőként a Historia Hangvilla Étterem is beszállt főleg konferenciák szervezésébe. Többnyire ők intézik a megkereséseket, de egyre többször „kopogtatnak be az ajtón” a fellépők is.

- Említette, hogy a Hangvilla immár regionális szinten is kulturális központként funkcionál. Mennyiben cél ezt is túlszárnyalni?

- Amit eddig elértünk, az egy egészséges fejlődési ütem eredménye, innentől kezdve inkább a funkcióinkat lenne érdemes bővíteni. Kiderült például, hogy a nagyterem kiválóan alkalmas konferenciák plenáris ülésére, ugyanis mind a légköre, mind az akusztikája nagyon jó. Igyekszünk újdonságokkal előállni a nyáron is: érdemes lenne ezeket az elegáns, nyáron is hűthető tereket kihasználni, és például fesztiváloknak, de minimum művészeti táboroknak helyet adni.

- A Hangvilla építésének idején szó esett arról is, hogy hosszú távon önfenntartóvá kell válnia a háznak. Jelenleg hol tartanak ezen az úton?

- Az eredeti terveinket régen meghaladtuk. Multifunkcionális közösségi teret akartunk létrehozni, és ez sikerült. Ahogy az a cél is, hogy a kultúrára szánt támogatást ténylegesen a kultúrára tudjuk fordítani, és ne a ház rezsiköltségeire. Tulajdonképpen várakozásainkat felülmúlóan teljesítünk, de arra törekszünk, hogy mindig jobbak legyünk.

- Milyen fejlesztéseket terveznek még ennek érdekében?

- Azt már az épület tervezése és építése idején is láttuk, hogy egy nagyon korszerű funkciókkal ellátott intézményről van szó, amelynek akusztikai adottságai kiválóak – legyen szó komolyzenei koncertről, vagy elektroakusztikai megoldásokról –, mindemellett pedig minden egyéb szükséges alapfunkcióra is odafigyeltünk.

De a filozófiánk kezdetektől az volt, hogy a felhasználói igényekre kell reagálni.

Azt az elképzelésünket, hogy alacsony költséggel lehessen üzemeltetni a házat, megvalósítottuk, de ezt tovább lehet fokozni, ha olyan eszközöket adunk a felhasználók kezébe, amivel még költséghatékonyabban tudják használni az épületet. Például ha high-tech minőségű hangosítási rendszert biztosítunk, vagy egy konferenciatermet, ahol megtalálható minden, ami egy konferencia lebonyolításához szükséges.

Két év tapasztalatai megmutatták, milyen irányban érdemes fejleszteni. Ennek fejében fejlesztettük az elektroakusztikát a tavalyi évben, idén pedig az audiovizuális oldal erősítésére szeretnénk koncentrálni. Rugalmasságra törekszünk, hogy különböző vetítésekre egyaránt alkalmas legyen a ház: a nagyteremben például multimédiás háttér biztosítása szükséges, de művészmozi létrehozását is tervezzük. Az a cél, hogy minél több embert vonzzunk.

- Összességében mit gondol, mi a Hangvilla sikerének a titka?

- Kezdetektől fogva azt tartottuk szem előtt, hogy méltó kulisszákat teremtsünk a művészetnek, a kultúrának, egy olyan helyet, ahol jól érzik magukat az emberek. A Hangvilla építészeti megfogalmazása ennek 100 százalékban megfelel. Másrészt akik itt dolgoznak, azok nagyon jó érzéssel teszik ezt, és ennek az eredménye visszaigazolódni látszik. Emellett részben a szerencsének is köszönhetjük a sikert, a ház megnyitása ugyanis pont egybeesett azzal az időszakkal, amikor ismét megélénkült az emberek kulturális érdeklődése. Mintha egy kicsit könnyebben élnénk, kiszélesedtek volna a lehetőségeink, és igényünk is több lenne, hogy jó értelemben véve szórakozzunk és élvezzük a kultúrát. Ugyanakkor azt hozzá kell tenni, hogy

mindez megfelelő hátszél nélkül nem működne. Veszprém szenzációs város, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni.

Nagyon magas a kulturális beágyazottság, más, hasonló városokkal összevetve gyakorlatilag ötször-hatszor magasabb a kultúrafogyasztásunk. Hatalmas szerencsénk van ezért, és méltán lehetünk büszkék Veszprémre.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.