2018. szeptember 22., szombat
Móric névnap

Nyelvészeti konferencia a Pannon Egyetem és az Erfurti Egyetem együttműködésében

„Nyelv- és szövegkultúrák ‒ interkulturális és összehasonlító koncepciók” elnevezésű nyelvészeti konferenciának adott helyet egyetemünk szeptember 25-én és 26-án. A rendezvény a Pannon Egyetem Germanisztikai és Forrástudományi Intézetének és az Universität Erfuhrt Német Nyelvtudományi Tanszékének kooperációjával jöhetett létre.

Az esemény megnyitóján a Pannon Egyetem rektora, Prof. Dr. Dr. Gelencsér András, Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere, Dr. habil. Szente-Varga Mónika, habilitált egyetemi adjunktus, illetve Prof. Dr. Dr. Földes Csaba, filológus, nyelvész, az Erfurti Egyetem Német Nyelvtudományi Tanszékének tanszékvezető professzora, a Magyar Tudományos Akadémia doktora és a Közép-Európai Germanisztikai Egyesület elnöke is köszöntötte a résztvevő nyelvészeket és kutatókat. A rendezvény zavartalan megszervezése és lebonyolítása Dr. Burka Bianka nevéhez köthető, aki a konferencia koordinátora volt.

A konferencia résztvevői nem tétlenkedtek a két nap során, reggeltől kora estig folytak az előadások és a szekció-beszélgetések. Ezek során aktuális nyelvészeti jelenségek és problémák kerültek előtérbe, az egyes előadások végén pedig lehetőség nyílt az egyéni vélemények és nézetek megvitatására. Mondhatjuk, hogy a világ szinte minden pontjáról érkeztek előadók, például Olaszországból, Oroszországból, Finnországból, vagy Kínából – csak párat említve.

A szervezők ügyeltek arra, hogy az egész napos munka mellett a szórakozásra és Veszprém kulturális kínálatának, nevezetességeinek megismerésére is sor kerüljön. A vendégek egy a Gourmandia Étteremben rendezett fogadás keretén belül ajándékkönyvet, illetve oklevelet vehettek át, emellett városnézésen is részt vettek, végül pedig Balatonfüredre tettek egy egész napos kirándulást. A konferencia zárásaként a résztvevők egyhangúlag elégedettségüket és köszönetüket fejezték ki a veszprémiek vendégszeretetéért és a rendezvény nívójáért.