2018. június 20., szerda
Rafael névnap

Három "ex" egy asztalnál

  • kult
  • 2015.09.09
    15:22
Az idei tanévben első alkalommal rendezte meg hagyományos irodalmi estjét az ExSymposion Alapítvány és a Pannon Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete kedden.

A rendezvény vendége Tolnai Ottó Kossuth-díjas költő, író, műfordító, a két kérdező pedig Bozsik Péter és Ladányi István voltak.

Tolnai Ottó Magyarkanizsán született, a határon túli vajdasági irodalom kiemelkedő alakjaként tartják számon, műveit több nyelvre is lefordították. Az 1940-es születésű író 16 éves korában kezdett publikálni.

Az Új Symposion irodalmi lap alapító munkatársa, és főszerkesztője volt, azonban a jugoszláv cenzúra hatására távoznia kellett posztjáról. 1992-ben aztán megalakult a veszprémi székhelyű Ex Symposion. Az alapítvány alapvető céljaként tartja számon az EX Symposion című lap kiadását, irodalmi művészeti bölcseleti jellegű könyvek kiadását, illetve az egyéb, a gondolkodás és a művészetek szabadságát segítő kulturális tevékenységek szervezését és ápolását.

A szerkesztőség ugyanakkor Veszprém megye szellemi fejlődéséhez is jelentősen hozzájárul. Különösen nagy eredmény, hogy az Alapítvány 2003-ban elindíthatta Trialógusok címen rendezett irodalmi estsorozatát a Pannon Egyetemmel együttműködve.

Tolnai Ottó több mint hatvan művet adott ki, életműve pedig kifejezetten szövevényesnek és bonyolultnak mondható. Bozsik Péter úgy fogalmazott, hogy Tolnai Ottó költészetét egyetlen szóval lehetne megfelelően jellemezni. Ez a szó pedig a kaotikus.

Az író az est legnagyobb részében a motívumok, szimbólumok és metaforák jelentőségéről beszélt, amelyek egész életét és gondolkodásmódját átszövik, ezáltal pedig műveiben is központi szerepet játszanak.

Szabó Virág