Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Trianon után gazda nélkül maradtak az alkotások

2015. június 4. 19:05 // Forrás: ldm.hu
Hagyományteremtő céllal, a Nemzeti Összetartozás Napján az erdélyi Jánó Mihály művészettörténész beszélt a Trianon utáni műemlékvédelemről csütörtök délután a Laczkó Dezső Múzeumban.

A múzeum évek óta megemlékezik a napról, ám az idei évtől kezdve hagyományt teremtenének azzal, hogy minden évben a lecsatolt területek egy-egy előadóját hívják meg június negyedikére.

A csütörtök délutáni alkalom vendége a németországi Eichstättban született Jánó Mihály volt, aki a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem történelem-filozófia szakán szerzett képesítést. Volt a kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeum konzervátora, majd muzeológusa is. 1983-1991 között a Sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum képtárának vezetője, majd művelődési főtanácsosa lett. Jelenlegi szakterülete a középkori ikonográfia és a Szent László-ábrázolások kutatása.

Jánó Mihály elmondta: a trianoni szerződés után az állam területének egyharmadára csökkent Magyarország elvesztette műemlékeinek legjavát, legszebb és legjelentősebb középkori templomait, legnagyobb középkori várait, reneszánsz várkastélyait és udvarházait, a műemlék jellegű egyházi és világi épületek európai rangú falfestményeit.

Az előadáson a két világháború közti műemlékvédelem általános jellemzése után Jánó Mihály arról is beszélt, hogy miként értelmezte a középkori képeket és freskókat a magyar vagy román lakosság. Trianon után a világgazdasági válság közepette kevés támogatást élveztek a festmény- és épületmegőrzési törekvések, ám Kós Károly, Kelemen Lajos, Debreczeni László és Bíró József személyét emelte ki az előadó azok közül, akik minél többet meg akartak menteni a középkori hagyatékokból, több-kevesebb sikerrel.

Jánó Mihály az előadás végén elmondta, Erdélyben jelenleg nagy kampány folyik a középkori falfestmények feltárása miatt, amelyeket a román kormány támogatása ellenére főleg ottani magánvállalkozók és civilek végeznek.

Ge. Á.
Cseh Zoltán
további cikkek
Tegyük mámorossá az életet! Tegyük mámorossá az életet! A mód szinte majdnem mindegy, a lényeg, hogy ne féljünk megmerítkezni abban a boldogságban, amit egy elsőre szokatlan, mégis frissességet adó dolog hozhat az életünkben. Például az ékszerek. Erről szól a Művészetek Háza legfrissebb kiállítása. tegnap 16:41 A falakon emberek lógtak miközben lángolt a Lordok háza, az emberek pedig tapsoltak ennek cirkusz A falakon emberek lógtak miközben lángolt a Lordok háza, az emberek pedig tapsoltak ennek Izgalmas, látványos, megmosolyogtató, de leginkább végtelenül szerethető volt az a produkció, amit a Together! cirkuszi előadássorozattal hozott Veszprémbe a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program. A szombati Kossuth utcai fináléhoz hasonlót pedig még nem látott Veszprém. Cikkünkben megpróbáljuk átadni, amit képeken keresztül lehet ebből. tegnap 13:28 A vidéki magyar kultúra a fókuszban a konferencián kultúra A vidéki magyar kultúra a fókuszban a konferencián Összművészeti konferenciával kezdte meg az érdemi munkáját a Magyar Művészeti Akadémia veszprémi munkacsoportja. tegnap 8:35 Köztéri kiállítás árulja el, miből is ered Veszprém nőiessége Királynék Földjén Köztéri kiállítás árulja el, miből is ered Veszprém nőiessége Rendhagyó kiállítást szerveztek az Egyetemváros Open galériájába. Ezúttal nem valamelyik helyi művész képei láthatók az utcai vitrinekben, hanem egy jelenleg is zajló projekt kulisszatitkait mutatják meg, ami sokkal mélyebb üzenetet hordoz magában, mint azt elsőre bárki is gondolná. 2023. szeptember 23. 12:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.