Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

Ők írták alá a trianoni békediktátumot

2015. június 2. 19:18
Dr. Vizi László Tamás, a Kodolányi János Főiskola rektorhelyettese beszélt az elfeledett magyar politikusokról kedd este a Szilágyi Általános Iskolában.

Talán meglepő, de nem mindenki tudja, hogy a magyar kormány képviselőiként ki volt az a két személy, akik 95 évvel ezelőtt aláírták a trianoni békediktátumot. Épp ezért tartotta fontosnak a veszprémi KDNP és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, hogy a Nemzeti Összetartozás Napjához kapcsolódóan előadást tartson a témában.

A Veszprémből származó Dr. Vizi László Tamás a két hányattatott sorsú magyar aláíró, Dr. Benárd Ágost és Drasche-Lázár Alfréd teljes politikai életútját tárta a hallgatóság elé, de mindenekelőtt leszögezte: 1920-ban nem békeszerződésről volt szó, azok ugyanis mindig két fél közös akaratából születnek.

Dr. Benárd Ágost az akkori Simonyi Sándor vezette kormány népjóléti és munkaügyi minisztere. Ő egy kiváló, keresztényszocialista beállítottságú politikus volt, aki a politikai karrierjét 1918 őszén kezdte, miután 50 havi frontszolgálatról hazajött az első világháborúból. A békediktátum aláírása után az első Teleki kormány minisztere, egészen 1926-ig pedig a nemzetgyűlés képviselője volt, ezt követően pedig ismert közéleti személyiség lett. Talán kevesen tudják, hogy 1935 és 1939 között Veszprém városát ő képviselte az Országgyűlésben. Nyilatkozatai alapján fehér kesztyűjét az asztalhoz vágva, félvállról írta alá a trianoni diktátumot, majd a tollat a szálloda piszoárjába dobta, jelezve, hogy Magyarország bál helyett a halálos ítéletét aláírni érkezett Franciaországba – mondta az előadáson Dr. Vizi László.

Drasche-Lázár Alfrédról megtudtuk, hogy egy kiváló diplomata volt, aki pályáját katonaként kezdte, ám egy baleset miatt el kellett azt hagynia. Így került először a pénzügyminisztériumba, majd a külügyminisztériumba és a miniszterelnökségbe. Az első világháború alatt ő volt az, aki a sajtófőosztály vezetőjeként a háborús lapok cenzúrálását végezte. Tisza István miniszterelnök mellett egészen 1917 tavaszáig vezette a miniszterelnök-tanács jegyzőkönyvét, majd 1920-tól az önálló magyar külügyminisztérium megszervezését irányította. Még ugyanabban az évben a mai értelemben vett külügyminiszter-helyettes lett (az akkori magyar törvények szerint a helyettesek nem voltak tagjai a kormánynak, míg a francia törvények szerint igen). Az 1920-as évek közepén a leépítés alatt ő is elhagyta külügyet, majd az üzleti életben lett sikeres, többek között olajipari részvénytársaságok vezetőjeként tevékenykedett. Ő volt az IBUSZ megalapítója, és ő írt elsőként útikönyvet Budapestről is, emellett pedig számos regény írója volt. Ausztriába 1944-ben emigrált, ahol 1949-ben halt meg.

A 2010-ben törvénybe foglalt Nemzeti Összetartozás Napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap Magyarországon. Megalkotásával az Országgyűlés kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.