Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ők írták alá a trianoni békediktátumot

2015. június 2. 19:18
Dr. Vizi László Tamás, a Kodolányi János Főiskola rektorhelyettese beszélt az elfeledett magyar politikusokról kedd este a Szilágyi Általános Iskolában.

Talán meglepő, de nem mindenki tudja, hogy a magyar kormány képviselőiként ki volt az a két személy, akik 95 évvel ezelőtt aláírták a trianoni békediktátumot. Épp ezért tartotta fontosnak a veszprémi KDNP és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, hogy a Nemzeti Összetartozás Napjához kapcsolódóan előadást tartson a témában.

A Veszprémből származó Dr. Vizi László Tamás a két hányattatott sorsú magyar aláíró, Dr. Benárd Ágost és Drasche-Lázár Alfréd teljes politikai életútját tárta a hallgatóság elé, de mindenekelőtt leszögezte: 1920-ban nem békeszerződésről volt szó, azok ugyanis mindig két fél közös akaratából születnek.

Dr. Benárd Ágost az akkori Simonyi Sándor vezette kormány népjóléti és munkaügyi minisztere. Ő egy kiváló, keresztényszocialista beállítottságú politikus volt, aki a politikai karrierjét 1918 őszén kezdte, miután 50 havi frontszolgálatról hazajött az első világháborúból. A békediktátum aláírása után az első Teleki kormány minisztere, egészen 1926-ig pedig a nemzetgyűlés képviselője volt, ezt követően pedig ismert közéleti személyiség lett. Talán kevesen tudják, hogy 1935 és 1939 között Veszprém városát ő képviselte az Országgyűlésben. Nyilatkozatai alapján fehér kesztyűjét az asztalhoz vágva, félvállról írta alá a trianoni diktátumot, majd a tollat a szálloda piszoárjába dobta, jelezve, hogy Magyarország bál helyett a halálos ítéletét aláírni érkezett Franciaországba – mondta az előadáson Dr. Vizi László.

Drasche-Lázár Alfrédról megtudtuk, hogy egy kiváló diplomata volt, aki pályáját katonaként kezdte, ám egy baleset miatt el kellett azt hagynia. Így került először a pénzügyminisztériumba, majd a külügyminisztériumba és a miniszterelnökségbe. Az első világháború alatt ő volt az, aki a sajtófőosztály vezetőjeként a háborús lapok cenzúrálását végezte. Tisza István miniszterelnök mellett egészen 1917 tavaszáig vezette a miniszterelnök-tanács jegyzőkönyvét, majd 1920-tól az önálló magyar külügyminisztérium megszervezését irányította. Még ugyanabban az évben a mai értelemben vett külügyminiszter-helyettes lett (az akkori magyar törvények szerint a helyettesek nem voltak tagjai a kormánynak, míg a francia törvények szerint igen). Az 1920-as évek közepén a leépítés alatt ő is elhagyta külügyet, majd az üzleti életben lett sikeres, többek között olajipari részvénytársaságok vezetőjeként tevékenykedett. Ő volt az IBUSZ megalapítója, és ő írt elsőként útikönyvet Budapestről is, emellett pedig számos regény írója volt. Ausztriába 1944-ben emigrált, ahol 1949-ben halt meg.

A 2010-ben törvénybe foglalt Nemzeti Összetartozás Napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap Magyarországon. Megalkotásával az Országgyűlés kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Tegyük mámorossá az életet! Tegyük mámorossá az életet! A mód szinte majdnem mindegy, a lényeg, hogy ne féljünk megmerítkezni abban a boldogságban, amit egy elsőre szokatlan, mégis frissességet adó dolog hozhat az életünkben. Például az ékszerek. Erről szól a Művészetek Háza legfrissebb kiállítása. tegnap 16:41 A falakon emberek lógtak miközben lángolt a Lordok háza, az emberek pedig tapsoltak ennek cirkusz A falakon emberek lógtak miközben lángolt a Lordok háza, az emberek pedig tapsoltak ennek Izgalmas, látványos, megmosolyogtató, de leginkább végtelenül szerethető volt az a produkció, amit a Together! cirkuszi előadássorozattal hozott Veszprémbe a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program. A szombati Kossuth utcai fináléhoz hasonlót pedig még nem látott Veszprém. Cikkünkben megpróbáljuk átadni, amit képeken keresztül lehet ebből. tegnap 13:28 A vidéki magyar kultúra a fókuszban a konferencián kultúra A vidéki magyar kultúra a fókuszban a konferencián Összművészeti konferenciával kezdte meg az érdemi munkáját a Magyar Művészeti Akadémia veszprémi munkacsoportja. tegnap 8:35 Köztéri kiállítás árulja el, miből is ered Veszprém nőiessége Királynék Földjén Köztéri kiállítás árulja el, miből is ered Veszprém nőiessége Rendhagyó kiállítást szerveztek az Egyetemváros Open galériájába. Ezúttal nem valamelyik helyi művész képei láthatók az utcai vitrinekben, hanem egy jelenleg is zajló projekt kulisszatitkait mutatják meg, ami sokkal mélyebb üzenetet hordoz magában, mint azt elsőre bárki is gondolná. 2023. szeptember 23. 12:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.