2019. február 20., szerda
Álmos névnap

Frim Jakab Emlékéremmel díjazták Porga Gyulát

Porga Gyula, Veszprém MJV polgármestere Frim Jakab Emlékérem díjat vehetett át március 27-én (pénteken) Kövér Lászlótól, a Magyar Országgyűlés elnökétől, a rendezvény fővédnökétől.

Budapesten, a Parlament Vadász-termében tartott ünnepségen az Értelmi Fogyatékossággal Élők És Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) azon szakembereket, illetve közéleti személyiségeket tüntette ki, akik tevékenységükben megkülönböztetett figyelmet fordítanak az értelmi fogyatékosság ügyére, valamint érdekvédelemre és figyelemreméltó eredményeket értek el ezeken területeken.

Az emlékérem névadója, Frim Jakab (1852-1919) gyógypedagógus- és tanító, aki emberközpontú szemléletével, folyamatos, fejlődésre törekvő szakmaiságával a magyar gyógypedagógia egyik meghatározó alakja volt. Munkássága során elsőként tárta fel Magyarországon az értelmi fogyatékossággal élő emberek nehéz helyzetét, és hozott létre számukra megfelelő nevelőintézetet Rákospalotán, 1875-ben.

Az 1990-ben alapított emlékérmet a számos kiváló szakember mellett jogi szervezetek és polgármesterek is kiérdemelték. A díjazottak sorához csatlakozott Porga Gyula is, Veszprém MJV polgármestere, aki városvezetői tevékenységében kiemelt figyelmet fordít a fogyatékkal élők érdekvédelmére és életkörülményeinek javítására. Hatáskörében több olyan konkrét fejlesztést és programot indított el Veszprémben, amelyek segítik az értelmi fogyatékossággal élőket a teljes élethez fűződő alapvető jogaik érvényesítésében. Kiemelendő a 2014-ben megvalósított KULCSprogram, amelynek köszönhetően hat fiatal költözhetett be első, önálló otthonába.

Porga Gyula mellett Frim Jakab Emlékéremmel díjazták Bernáth Ildikót is, a támogatott lakhatás nagykövetét.

Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ)
A szervezet 1981-ben alakult szülői kezdeményezésre, és az eltelt 33 év alatt egyedülállóan országos lefedettségűvé vált. A szövetség célja az értelmi fogyatékos személyek és családjaik mindennapjainak támogatása, szakemberek képzése, céljaik iránt érzékeny magánszemélyek és cégek megszólítása. Tagságuk jelenleg több mint 22 000 egyéni és 100 jogi személyiségből áll.