2018. május 21., hétfő
Konstantin névnap

Megmentett örökség

Augusztus 5-én nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban a „Megmentett örökség – Kincsek Európa szívéből” című kiállítás, amely három hónapon keresztül, október 31-ig várja látogatóit.

Perémi Ágota, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy mint ahogy azt a kiállítás címe is jelzi, olyan régészeti leleteket láthatunk, amelyek elsősorban a szakemberek munkájának köszönhetően, a nagyberuházások építkezéseinek megkezdése előtt sikerült feltárni, megmenteni az utókornak. Az ország különböző helyein megvalósult nagy építkezések során az elmúlt évtizedek alatt több százezer lelet került újra napvilágra. A kiállítás kronológia, időrendi sorrendben - a neolitikumtól a középkorig - mutatja be az egyes jelentősebb lelőhelyekről előkerült emlékanyag értékes darabjait. 

Bár megyénkben kevesebb jelentősebb nagyberuházás zajlott, ezek során több értéket sikerült feltárni. A múzeum kiállításán a Veszprém-Kádárta-Gelemér (litéri csomópont) lelőhelyen feltárt őskori és Árpád-kori telep, valamint avar kori temető anyagából kerülbemutatásra be egy válogatást. Régészeti örökségünk megmentése nem csak a szakembereknek köszönhető. Külön tárló mutatja be azoknak a régészetet támogató civileknek a tevékenységét, akik nagy odaadással gyűjtik, mentik a múlt emlékeit.
A tablókon látható légifelvételek további bizonyítékait adják annak, hogy még milyen gazdagság rejlik földünk mélyén.