2018. június 19., kedd
Gyárfás névnap

Élhetőbbé válik a Cserhát is

A belvárosi rehabilitáció 1/B ütemét ismertették hétfő délután a Lovassyban tartott lakossági fórumon.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a következő bő egy évben megújulnak a belvárosi udvarok, a Hangvilla előtti park, a Vár áruház épülete, a Lordok háza mögötti terület és a zeneiskola homlokzata.

A hétfői lakossági fórum résztvevői elsősorban arra voltak kíváncsiak, mi lesz a Lordok háza mögötti terület sorsa? Szerették volna, ha a jelenlegi hulladékgyűjtőket egy zárható tárolóban helyeznék el, erre azonban nem lesz lehetőség. Az érintett terület alatt ugyanis gázvezeték húzódik, a szolgáltató pedig nem járul hozzá ahhoz, hogy a vezeték közvetlen közelébe bármilyen építményt emeljenek – a lakóknak így meg kell elégedniük a mobil takarással.

Brányi Mária alpolgármester és Porga Gyula polgármesterBrányi Mária alpolgármester és Porga Gyula polgármester

A Lordok háza mögötti tujás zöldterületet is rendbe teszik: megritkítják a növényzetet és új parkolóhelyeket hoznak létre. Porga Gyula polgármester kifejtette: a Cserhát lakótelepen kevesebb parkolóhely van, mint ami akár csak az itt élők igényeit kielégítené, nem is beszélve azokról, akik egy-egy vásárlás vagy ügyintézés erejéig hagyják itt a járműveiket.

Változásokra azonban nem csak a Cserháton készülhetnek. A Hangvilla előtti területen parkgondozási és közbiztonsági okokból megritkítják a növényzetet, kialakítanak egy közösségi teret, kicserélik a tér világítását. A Kossuth utcai udvarokon a hulladéktárolók takarást kapnak, a Fortuna udvar növényzete átláthatóbbá válik, és egy kerti utacskát is létrehoznak. Kialakítanak egy állandó színpadot is azon a helyen, ahová a fesztiválok idején mobilszínpadokat szoktak állítani.

A zeneiskola fejlesztéséről a terveket készítő Szabó András számolt beA zeneiskola fejlesztéséről a terveket készítő Szabó András számolt be

A zeneiskola előtti teret három helyen zöldfelülettel törik meg, amit egészen világos színű beton padok öveznek majd, illetve a téren szétszórtan beton ülőkockákat is elhelyeznek. Jó hír, hogy a jelenleg is itt élő fát megóvnák. Ez a terület is a Kossuth utca burkolatával megegyező burkolatot kapna. A cél, hogy a XVIII. században épült, egykor laktanyaként, siralomházként és pénzügyi intézetként is használt épület háború előtti építészeti értékét visszaállítsák. Városkép szempontjából jelentős színvonalbeli emelkedést jelent ez a változás.

Arra a kérdésre, hogy a zeneiskola környéki autós közlekedési lehetőségeket hogyan érintik a tervezett változtatások, a polgármester úgy felelt: stratégiai kérdés, hogy a gyalogosok vagy az autósok nyerjenek-e a fejlesztésekkel? Az önkormányzat koncepciója az, hogy minél több helyen vegyék vissza a várost a gyalogosok. Nem cél, hogy az autósokat helyzetbe hozzák a zeneiskola környékén, sőt, a következő hét évben megvalósuló kulturális negyed kialakításakor majd az Erzsébet-ligeti parkolót is teljesen megszüntetnék – de a jelenlegi projektben ez még nem téma.

A lakosokat összességében megnyugtatták az elhangzottak.