2019. január 21., hétfő
Ágnes névnap

Erdély bemutatkozik

  • kult
  • 2014.03.18
    17:32
Tudományos értekezések mellett színházi előadások, kiállítások és Dracula története is várja az érdeklődőket március 31. és április 5. között az Erdélyi Napokon – derült ki az esemény keddi sajtótájékoztatóján.

Az elmúlt évek hagyományait követően idén is megrendezi a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara a határon túli magyar kultúrákat bemutató tavaszi programsorozatát. A 2011-es Vajdasági napok, a 2012-es Kárpátaljai napok, a 2013-as Felvidéki napok sikere után ezúttal Erdély kerül fókuszba. A hatnapos rendezvény illetve kísérőprogramjainak keretein belül az erdélyi tudomány, kultúra és művészet legjelesebb képviselői vezetnek be minket a romániai országrész gazdag hagyományaiba.

Dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora köszöntőjében hangsúlyozta, a határon túli magyar kultúrák olyan értékeket képviselnek, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. – Talán csak egy-egy csepp mind a tengerben, de ezek a cseppek adják az egészet, s a mi felelősségünk az, hogy minderről egy méltó rendezvénnyel emlékezzünk meg – jelentette ki. A rektor kiemelte, a szervezők, az egyetem oktatói, Géczi János, Ladányi István, Dr. Horváth Géza dékán alázatos munkája mellett óriási segítséget jelentett ebben a város közreműködése is, majd egyúttal gratulált Porga Gyula polgármesternek a Holnap Városáért Díj átvételéhez.

Dr. Fliedler Ferenc rektor és Porga Gyula polgármesterDr. Fliedler Ferenc rektor és Porga Gyula polgármester

Porga Gyula elmondta, az Erdélyi Napok létrejötte a város és az egyetem közötti sikeres együttműködés egy újabb bizonyítéka, amely együttműködés most még szorosabbra fonódott. A negyedik alkalommal megrendezett határon túli kultúrákat bemutató napoknak még soha nem volt ilyen gazdag kulturális háttere, a város szinte összes közművelődési intézménye és az érsekség is csatlakozott a programhoz.

A polgármester Friedler Ferenc szavaira reagálva hozzátette, a Holnap Városáért Díj elsősorban a közösségnek szól, és ahhoz, hogy Veszprém valóban a holnap városa lehessen, hozzátartoznak az olyan rangos, kuriózumokat felvonultató rendezvények, mint az Erdélyi Napok. Elmondta, külön öröm számára, hogy a programok között helyet kapott Veszprém testvérvárosa, Sepsiszentgyörgy színházának vendégjátéka is.

Dr. Hováth Géza dékánDr. Hováth Géza dékán

Dr. Horváth Géza, a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar dékánja a rendezvény főbb programjait ismertette. Elárulta, a határon túli napok mára túlnőtte az egyetem és a város kereteit, már most országos érdeklődésre lehet számítani március 31. és április 5. között, illetve a két kísérőnapon, március 27-28-án.

Az Erdélyi Napok fő vonalát idén is a humán kultúráról, tudományokról szóló előadások alkotják, napjainkban is alkotó irodalmárok, tudósok osztják meg nézeteiket s hívják párbeszédre az érdeklődőket. Erdély kultúráját bemutató képzőművészeti, néprajzi és fotókiállítások nyílnak többek között a Művészetek Házában, a Laczkó Dezső Múzeumban és a Megyei Könyvtárban. Látható lesz a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház A fösvény című előadása, a Kabóca Bábszínház Máté Angi darabját adja elő, és végigkövethető lesz Visky András színművének próbafolyamata is. Lehetőség nyílik koncertek meghallgatására, filmműhelyek bemutatkozására, az erdélyi népi kultúrát idéző táncházban részt venni, az idelátogató költők rendhagyó irodalomórákat tartanak a középiskolásoknak, de a borzongásra vágyók sem csalódnak, április 3-án Draculáé lesz a főszerep. A Pannon Egyetem MFTK diákköre, a Láthatatlan Kollégium és a Sensus kutatócsoport tehetséggondozó műhelyeket tart, Sziveri Jánosra emlékezve ráolvasó séta lesz a várban és idén is átadásra kerül a Sziveri-díj. A rendezvényt tudományos konferencia és neveléstudományi program zárja.

Az Erdélyi Napok további részleteit ide kattintva érheti el.