2018. november 14., szerda
Aliz névnap

A látogatók előtt is megnyílt a Hősök kapuja

Hivatalosan megnyílt szombaton a Hősök kapuja látogatóközpont a vár bejáratánál. Új funkcióval is bővült a létesítmény.

A Hősök kapuja ünnepélyes megnyitója alkalmából Limbacher Gábor, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója úgy fogalmazott, egy kapu ugyan elválaszt térben, de egyben össze is köt. - Ez egy idővonal, amelyen átlépve rányitja szemünket a hősökre - fogalmazott. 

Limbacher GáborLimbacher Gábor

Porga Gyula polgármester a kiállítás megnyitásaként azt mondta, a Hősök kapuja egyfajta eszenciája a városban zajló fejlesztéseknek. Kiemelte, a korábbi kettős funkció - hősök előtti emlékmű és a vár kapuja - újabbal bővült, az ősök által lerakott köveket tovább építettük, sikerült belakni a történelmi falakat és mostantól turisztikai látogatóközpontként is funkcionál a hely. - Dicsekedjünk vele, mutassuk meg vendégeinknek a város 1000 éves múltját, hőseit - zárta gondolatát. 

Porga GyulaPorga Gyula

Ahogy arról korábban beszámoltunk, uniós forrásból újult meg a várkapu. A több mint 200 millió forintos beruházás célja volt a létesítmény eredeti rendeltetésének visszaállítása, amely egy lényegesen jobb technológiai infrastruktúra betelepítésével valósult meg. Az LCD képernyők felületeinek a segítségével a kor technikai vívmányainak megfelelően, célzottan és gyorsan, „látogatóbarát” módon juttathatnak információhoz az ide érkezők.

Az ünnepségen közreműködött a Légierő Zenekara és Mártony Zsuzsanna.